Češnjeva torta z belo čokolado
Češnjeva torta z belo čokolado
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + hlajenje 1 ura
KOLIČINA: 10 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
biskvit
- 150 g kakovostne mlečne čokolade
- 175 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 140 g rjavega sladkorja
- 140 g zmehčanega masla
- 3 velika jajca
- 3 žlice mleka
- 1 srednje velika zmečkana banana
- ščepec soli
nadev in obloga
- 200 g bele čokolade
- 400 g češenj
- 150 g kisle smetane ali crème fraîche
- 2 žlici češnjevega žganja (kirsch) po želji
- maščoba za modla 20 cm
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva modla za torte premera 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Dve tretjini čokolade grobo naribamo, preostalo tretjino pa nasekljamo. Oboje prihranimo.
V veliko skledo damo moko, pecilni prašek in sladkor. V sredini naredimo jamico in damo vanjo zelo mehko maslo, jajca in mleko. Z električnim mešalnikom penasto stepamo 2 minuti, da dobimo svetlo testo. Nato previdno vmešamo še obe čokoladi in zmečkano banano.
Testo razdelimo v oba modla, ga z žlico ali lopatko poravnamo in pečemo približno 20 do 30 minut na srednjem vodilu tako, da testo na otip postane prožno.
Oba biskvita vzamemo iz pečice in ju pustimo v modlih ohlajati 5 minut. Nato ju zvrnemo iz modlov in odstranimo še papir za peko. Preden torto okrasimo, moramo biskvit pustiti ohlajati vsaj eno uro.
Medtem pripravimo nadev in oblogo. Nad soparo previdno raztopimo na koščke nalomljeno belo čokolado in jo pustimo ohlajati 5 do 6 minut.
Pripravimo papir za peko. Češnje operemo, osušimo, nato pa polovico drugo za drugo do polovice namočimo v belo čokolado in jih odlagamo na pripravljen papir za peko.
V preostalo čokolado vmešamo smetano ali crème fraîche, da dobimo gladko in svetlečo se maso. Mešanico pustimo ohlajati vsaj 5 minut, da se malo zgosti. Nato vlijemo polovico mešanice v drugo skledo. Izkoščičimo preostale češnje, jih razpolovimo, damo v eno od skled skupaj z žganjem in premešamo. Na postrežni pladenj damo prvi biskvit, ga premažemo s češnjevo kremo in pokrijemo z drugim biskvitom. Tega prelijemo s čokoladno mešanico iz druge sklede in obložimo s čokoladnimi češnjami. Najbolje bo, če torto pojemo še isti dan, ko jo naredimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.