Burgerji iz kozic in lososa s pikantno majonezo
Pikantna majoneza dobro začini nežnejše okuse kozic in lososa
Burgerji iz kozic in lososa s pikantno majonezo
Pikantna majoneza dobro začini nežnejše okuse kozic in lososa
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2018
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g olupljenih surovih kozic
- 4 majhni lososovi fileji brez kože
- 3 mlade čebulice
- 1 limona
- majhen šopek koriandra ali peteršilja
- 60 g majoneze
- 4 žličke čilijeve omake (npr. srirache)
- 2 majhni glavici rimske solate
- 1 kumara
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- poper
- 4 bombice za burgerje s sezamom, ko postrežemo
Priprava
Kozice in čebulice grobo narežemo. Lososove fileje narežemo na koščke. Nastrgamo lupino limone in jo ožmemo. V multipraktiku na hitro zmeljemo polovico kozic, polovico lososa, čebulice, limonovo lupino in polovico koriandra ali peteršilja, da nastane groba masa. Predenemo jo v skledo, vmešamo preostanek kozic in lososa, dobro solimo in popramo ter oblikujemo štiri polpete. Damo jih v hladilnik za 10 minut.
V skledici zmešamo majonezo in čilijevo omako, solimo in popramo ter po okusu dodamo nekaj limonovega soka. Solato narežemo na tanke rezance, kumaro narežemo na trakove z lupilnikom za krompir. Zmešamo ju in začinimo z malo preostalega limonovega soka ter žličko oljčnega olja, nato postavimo na stran.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in polpete cvremo na vsaki strani 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da dobijo lepo skorjico in so skoz in skoz pečeni. Postrežemo s solato ali v popečenih bombicah za burgerje, po želji z dobro mero pikantne majoneze.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.