Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico
Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2014
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 10 min
KOLIČINA: za model prostornine 1 l
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 210 g zmehčanega masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 5 jajc
- 200 g moke
- 100 g mletih bučnih semen
- 8 g pecilnega praška
- 5 g mletega cimeta
bučna slaščičarska krema
- 350 g bučnega pireja
- 80 g sladkorja
- 30 g škrobne moke
- 4 rumenjaki
- naribana lupina ½ pomaranče
- 35 g masla na sobni temperaturi
za okras
- marelična marmelada
- 300 g mletih bučnih semen
Priprava
Najprej pripravimo bučno slaščičarsko kremo. Bučni pire pripravimo tako, da bučo olupimo, skuhamo, odcedimo in pretlačimo. Vse sestavine, razen masla, zmešamo s paličnim mešalnikom. Maso prelijemo v kozico in na nizki temperaturi kuhamo, da se krema zgosti, ob tem pa stalno mešamo. Naj počasi vre vsaj 5 minut, da se škrob dobro pokuha. Ko je krema kuhana, jo prelijemo v posodo in jo na hitro ohladimo na 40 °C (naj bo mlačna na dotik). Primešamo zmehčano maslo. Krema mora biti gladka in svetleča. Površino kreme prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo shranimo v hladilniku.
Moko, cimet, pecilni prašek in mleta bučna semena zmešamo. V mešalniku penasto vmešamo maslo s sladkorjem. Počasi dodajamo jajca, da dobimo lepo maso. Primešamo suhe sestavine in maso naložimo v namaščen model.
Ohlajeno bučno kremo gladko zmešamo in jo nadevamo v dresirno vrečko. Kupčke kreme vbrizgamo v testo drugega poleg drugega 1 cm globoko po dolžini modla. Kolač pečemo 40 do 45 minut pri 165 °C v ventilatorski pečici oziroma 185 °C v klasični pečici. Po prvih 10 minutah odpremo pečico, po dolžini kolača z noževo konico zarežemo črto in nadaljujemo peko. Pečen kolač nekoliko ohladimo v modlu, nato ga zvrnemo iz modla in na rešetki ohladimo do konca. Ohlajenega premažemo z marelično marmelado, povaljamo v mletih bučnih semenih in poljubno okrasimo.
Nasvet
Čokoladno kuverturo za okras stopimo na 50 °C. Dobro jo premešamo in ohladimo na 30 °C. Premažemo jo po papirju za peko, pustimo, da se strdi, in nalomimo na želene kose.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.