Bučni narastek
Enostavna in okusna jed brez mesa.
Bučni narastek
Enostavna in okusna jed brez mesa.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2011
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600 g g bučnega mesa
- 4 mlade čebulice
- majhen šopek kopra
- 120 g kisle smetane
- 50 g masla
- maslo za model
- 5 jajc
- 1,2 dl mleka
- sol
- poper
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- 80 g jogurta
- 100 g kisle smetane
- majhen šopek peteršilja
- 2 glavici belgijskega radiča (vitlofa)
Priprava
Bučo olupimo, odstranimo semenje in bučno meso narežemo na drobne kose. Mlado čebulico očistimo, operemo in narežemo na tanke kolobarje. Koper operemo in drobno nasekljamo. Narezano bučno meso kuhamo 10 minut v osoljeni vodi, nato pa odcedimo ter primešamo kislo smetano in koper. Čebulo podušimo v ponvi na vročem maslu.
V model za narastek, ki smo ga namazali z maslom, damo bučno maso, po njej pa razporedimo čebulne kolobarje.
Jajca razžvrkljamo z mlekom, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter s to zmesjo prelijemo čebulne kolobarje. Narastek pečemo v pečici pri 180 °C približno 45 minut, potem pa ga pustimo, da se ohladi.
V skledi zmešamo jogurt s kislo smetano. Vmešamo drobno sesekljan peteršilj in jogurtovo omako začinimo s soljo in poprom. Radič očistimo, odrežemo kocen, liste pa splaknemo pod tekočo vodo in dobro osušimo.
Ohlajen bučni narastek narežemo na primerne kose ter ponudimo z radičem in pripravljeno jogurtovo omako.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.