Bučna juha z rdečo lečo
Bučna juha z rdečo lečo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2014
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 800 g bučnega mesa (semena prihranimo)
- 100 g suhe rdeče leče
- 5 vejic timijana
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 50 g kisle smetane
- sol
- poper
- 1 žlička oljčnega olja za semena
- ščep soli in sladkorja
- kisla smetana, ko postrežemo
- lističi timijana za okras
Priprava
Čebulo in česen olupimo in nasekajmo. Tudi bučno meso nasekljamo. S timijanovih vejic osmukamo lističe. V večjem loncu segrejemo žlico olja. Popražimo čebulo, da se zmehča in se začenja zlato barvati. Vmešamo česen, bučno meso, lečo in timijanove lističe, nato prilijemo še jušno osnovo. Začinimo s soljo in poprom, pokrijemo in počasi kuhamo 20 do 25 minut, da se leča in zelenjava zmehčata.
Medtem operemo bučna semena. Odstranimo vse meso, ki se jih še drži, nato jih osušimo s kuhinjskimi brisačami. V ponvi segrejemo žličko oljčnega olja in popražimo semena, da začnejo skakati in pokati. Stalno mešamo, vendar vmes ponev pokrijemo, da obdržimo semena v njej. Ko so semena popražena, jim dodamo ščep soli in sladkorja in dobro premešamo.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom ali multipraktikom, nato dodamo kislo smetano in ponovno zmešamo. Začinimo s soljo in poprom.
Juho potresemo s timijanovimi lističi in popraženimi bučnimi semeni ter postrežemo z žlico kisle smetane.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.