Brokolijevi cmoki z gobovo omako
Brokolijevi cmoki z gobovo omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
cmoki
- 300 g brokolija
- 2 žemlji od prejšnjega dne
- 1,25 dl mleka
- 50 g masla
- 1 jajce
- 2–3 stroki česna (po okusu)
- 30 g belih drobtin
- sol
- poper
- muškatni orešek
- 50 g moke
- maščoba za model
- 50 g naribanega trdega planinskega sira
gobova omaka
- 1 čebula
- malo olja
- 500 g gob
- 250 g kisle smetane
- sol
- poper
- šopek peteršilja
Priprava
Brokoli očistimo, operemo, razdelimo na cvetove in do čvrstega skuhamo v zadostni količini vode; potem ga odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in čim bolj drobno nasekljamo.
Žemlje narežemo na drobne kocke in jih namočimo v mleku. Maslo penasto zmešamo z jajcem, dodamo brokoli, ožete žemlje, nasekljan česen in drobtine ter zmešamo. Maso začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Nazadnje dodamo še moko in pregnetemo.
Iz brokolijeve mase naredimo manjše cmoke. Damo jih v rahlo vrelo slano vodo in kuhljamo na blagem ognju približno 15 minut.
Cmoke poberemo s penovko iz vode. Zložimo jih v rahlo namaščen model za narastek, potresemo z naribanim sirom in zlato rjavo popečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C.
Zdaj pripravimo še omako. Na kančku olja steklasto prepražimo drobno narezano čebulo. Dodamo narezane gobe in vse skupaj do mehkega podušimo. Če je potrebno, dodamo kanček vode. Na koncu vmešamo kislo smetano ter omako začinimo s soljo, sveže zmletim poprom in sesekljanim peteršiljem. Popečene brokolijeve cmoke ponudimo s pripravljeno gobovo omako.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.