Brancinov tatar z emulzijo iz oljčnega olja, citrusov in medu
Brancinov tatar z emulzijo iz oljčnega olja, citrusov in medu
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2015
ČAS PRIPRAVE: 15 min
KOLIČINA: za 4 osebe kot predjed
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
brancinov tatar
- file zelo svežega divjega brancina (brez kosti in kože)
- solni cvet
- ekstra deviško oljčno olje blagega okusa
emulzija
- ekstra deviško oljčno olje blagega okusa
- sok 1 pomaranče
- 1 žlička medu
- nekaj kapljic limetinega soka (po želji)
- sol
- listi mlade špinače in nekaj zrn rdečega popra, ko postrežemo (po želji)
Priprava
Pri pripravi brancinovega tatarja najprej temeljito preverimo, da v fileju ni drobnih koščic. File nato z ostrim nožem po dolžini narežemo na palčke. Palčke prečno narežemo na kocke s stranicami približno 3 milimetre. Meso začinimo s solnim cvetom in pokapljamo z oljčnim oljem.
Emulzijo pripravimo tako, da sok polovice pomaranče zmešamo s 4 žlicami oljčnega olja in žličko medu. Da nastane svilnato gladka emulzija, moramo zares močno mešati – pomagamo si lahko tako, da sestavine zmešamo v kozarcu za vlaganje, ga dobro zapremo in močno pretresemo.
Pripravljeno emulzijo malce posolimo in pokusimo, da preverimo, ali so sestavine lepo usklajene. Če pomaranča nima dovolj kisline, dodamo nekaj kapljic limetinega soka in ponovno močno premešamo. Sestavine dodajamo, dokler ne dosežemo okusa, ki nam je všeč.
Tatar lahko ponudimo na listih mlade špinače, ki jih prav tako pokapljamo z oljčno emulzijo in posujemo s strtim rdečim poprom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.