Brancin s šparglji in mladim krompirjem
Okusen brancin s spomladansko prilogo - popoln za nedeljsko kosilo.
Brancin s šparglji in mladim krompirjem
Okusen brancin s spomladansko prilogo - popoln za nedeljsko kosilo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2018
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
zelenjava
- 2 rumenjaka
- 1⁄2 limone
- 1 strok česna
- 2,5 dl oljčnega olja
- 500 g mladega krompirja
- 500 g špargljev
- majhen šopek drobnjaka
- oljčno olje za pokapanje
- sol in beli poper
brancin
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 3 vejice timijana
- 2 stroka česna
- 4 fileji brancina (po 150 g)
- sol in poper
- krhlji limone, ko postrežemo
Priprava
Nastrgamo lupino 1⁄2 limone in sok iztisnemo. Česen stremo. V večjo skledo damo rumenjaka, ščepec soli ter limonovo lupino in sok. Stepemo, dodamo česen in znova stepemo. Med nenehnim stepanjem počasi dodamo olje, da porabimo vse in se mešanica zgosti v majonezo. Pokusimo, in če je treba, dodamo sol, beli poper in še več limonovega soka. Prelijemo v skodelico, jo pokrijemo in postavimo v hladilnik.
V srednje veliko kozico damo krompir, ga prelijemo z vodo, solimo, pokrijemo s pokrovko in zavremo. Nato odkrijemo in kuhamo tako dolgo, da se krompir zmehča. Odcedimo ga, zmešamo z malo oljčnega olja in prihranimo na toplem.
Medtem obrežemo šparglje. Stresemo jih v večjo kozico, jih prelijemo z vodo, solimo, zavremo in kuhamo 3 do 5 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo, pokapamo z oljčnim oljem in prihranimo na toplem.
Podobni recepti
Pečen brancin z limonovim prelivom s kaprami
Losos s šparglji v srajčki in čemaževa majoneza
Osmukamo vejice timijana in na tanko narežemo česen. Segrejemo žar v pečici. V ponev vlijemo 2 žlici oljčnega olja, dodamo timijan in česen ter 1 do 2 minuti pražimo na zmerni temperaturi. V ponev potresemo malo soli in popra ter vanjo položimo ribje fileje, tako da koža gleda navzgor. Pečemo jih 2 do 3 minute. Nato jih odstavimo, pokapamo s preostalim oljem in pečemo pod žarom v pečici še približno 4 minute, da jim koža mestoma porjavi in so v notranjosti pečeni. Medtem ko pripravljamo prilogo, naj bodo brancini na toplem.
Drobnjak narežemo. Krompir narežemo na debele rezine, ki jih položimo na sredo vsakega krožnika. Šparglje razporedimo po krompirju, pokapamo z nekaj limonovega soka in začinimo s sveže zmletim črnim poprom. Na vrh položimo file brancina in dodamo dobro mero majoneze ter drobnjak.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.