Sestavine

  • 600–700 g govejega mesa (s kostjo ali brez)
  • 5 l vode
  • 2–4 krompirji
  • 1 srednje velika rdeča pesa
  • 2 čebuli
  • 2 korenčka
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 2–3 paradižniki
  • 1 paprika (rdeča ali zelena)
  • manjša glava zelja
  • šopek svežega peteršilja
  • malo kisa ali limonovega soka
  • 1–2 lovorova lista
  • 2–3 stroki česna
  • sol
  • poper
  • olje
  • kisla smetana in šopek svežega kopra, ko postrežemo

Priprava

1.

Meso operemo, položimo v posodo, zalijemo s hladno vodo in skuhamo do mehkega.

2.

Rdečo peso olupimo in jo naribamo ali narežemo na majhne koščke. Dušimo jo v namaščeni ponvi na majhnem ognju najmanj 10 minut. Pesi dodamo malo kisa ali limonovega soka, zato da obdrži intenzivno barvo.

3.

V drugi ponvi na segretem olju zarumenimo drobno nasekljano čebulo in nariban korenček. Popraženi čebuli in korenčku dodamo paradižnikovo mezgo in narezane paradižnike. Primešamo še papriko, narezano na kocke, in lovorov list. Vse skupaj pokrito dušimo približno 10 minut, vmes občasno premešamo.

4.

Krompir narežemo na rezine ali kocke in jih dodamo v mesno juho. Kuhano meso narežemo na koščke. Zelje tanko narežemo in ga dodamo juhi, ko je krompir skoraj skuhan. Nato v posodo z juho dodamo še dušeno rdečo peso, prepraženo čebulo in korenček s paradižnikom. Na koncu v boršč dodamo še drobno nasekljana česen in peteršilj. Dobro premešamo in kuhamo največ 3 minute, nato štedilnik izklopimo in pustimo, da boršč pokrit stoji še nekaj minut.

5.

Ko pripravljen boršč postrežemo, dodamo žličko kisle smetane in potresemo s peteršiljem ali koprom.

Nasvet

Ob boršču lahko ponudimo male bombete (pampuške), ki jih spečemo iz testa kot za piroške, le da jih ne nadevamo. Pred peko jih po vrhu premažemo z zeliščno mešanico, ki jo pripravimo tako, da sesekljan česen, koper in peteršilj zmešamo s soljo, žličko olja in žličko vode.

29