Borovničeva kupa z vaniljevo kremo
Imenitna kremasta zloženka – najboljša je z gozdnimi borovnicami!
Borovničeva kupa z vaniljevo kremo
Imenitna kremasta zloženka – najboljša je z gozdnimi borovnicami!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + hlajenje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
vaniljeva krema
- 25 g rjavega sladkorja
- 2 žlički praška za vaniljev puding
- 2 ½ žličke koruznega škroba
- 3,5 dl mleka
- 1 rumenjak
- 1 vaniljev strok
- 2 dl crème fraîche ali kisle smetane
biskvit
- 50 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 50 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 žlici borovničeve marmelade (s 100-odstotnim sadnim deležem, brez sladkorja)
- 3 žlice desertnega vina
sadje
- 2 žlici rjavega sladkorja
- lupina 1 majhne limete
- 225 g borovnic
nadev
- 200 g grškega jogurta
- 250 g maskarponeja
- 2 žlički rjavega sladkorja
Priprava
Pripravimo vaniljevo kremo. Sladkor, prašek za puding, koruzni škrob in 1 žlico mleka zmešamo, da dobimo gladko tekočo maso. Dodamo rumenjak in stepemo. Preostalo mleko zlijemo v kozico. Vaniljin strok po dolžini prerežemo na pol in v mleko postrgamo semena. V mleko damo tudi strok in segrevamo, da skoraj zavre. Mleko vmešamo v pripravljeno tekočo škrobno maso, nato vse skupaj prelijemo v čisto kozico. Med neprestanim mešanjem kuhamo na srednji temperaturi, da se zgosti. Kozico odstavimo in vmešamo kislo smetano, da dobimo gladko kremo. Kremo zlijemo v skledo, površino pokrijemo s prosojno folijo, da se ne naredi kožica, pustimo, da se ohladi, nato jo postavimo v hladilnik, da se res ohladi.
Pripravimo biskvit. Pečico segrejemo na 180 °C. Dno modla za torte s premerom 20 cm lahno namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Sladkor in jajca damo v skledo in ju z električnim mešalnikom stepamo 5 minut, da dobimo zelo gosto, bledo maso, podobno stepeni sladki smetani. Na maso presejemo moko skupaj s pecilnim praškom in jo hitro, toda rahlo vmešamo. Kremo z žlico nadevamo v model in jo previdno poravnamo. Pazimo, da je ne potlačimo. Biskvit pečemo 25 minut, da naraste, nato ga vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki. Papir za peko odstranimo, kolač pa prerežemo na pol, da dobimo dva polkroga (en polkrog lahko zamrznemo za naslednjič). Drug polkrog vodoravno prerežemo na pol, eno plast premažemo z borovničevo marmelado in pokrijemo z drugo plastjo, da dobimo »sendvič«.
Sladkor in limetino lupinico damo v kozico skupaj z 2 žlicama vode. Počasi zavremo, da se sladkor stopi, in kuhamo 1 ½ do 2 minuti, da nastane sirup. Dodamo borovnice in na hitro pokuhamo. Premešamo samo enkrat ali dvakrat, da začnejo borovnice spuščati sok in pokati, toda ostanejo cele, in dobimo vijoličast sirup. Postavimo ga na stran, da se ohladi.
Biskvit in vaniljevo kremo lahko sestavimo 2 do 3 uri, preden nameravamo sladico postreči. Namazan biskvit narežemo na kocke in jih zložimo na dno steklene posode. Kocke pokapamo z desertnim vinom. Četrtino borovnic prihranimo za vrh, preostale pa skupaj z malo sirupa z žlico razporedimo po kockah. Iz vaniljeve kreme ostranimo strok, nato jo prelijemo po sadju.
Preden sladico postrežemo, stepemo jogurt, maskarpone in sladkor, da dobimo gladko in kremasto maso, ki jo razporedimo po vaniljevi kremi. Vrh sladice okrasimo še s prihranjenimi borovnicami in sirupom. Z leseno paličico naredimo po kremi vrtinčaste vzorce. Kupo postrežemo takoj, sicer sirup obarva kremo. Najbolje jo je pojesti še isti dan.
Nasvet
Vaniljevo kremo, kolač in sadno plast lahko pripravimo en dan prej.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.