Bogata čokoladna torta
Bogata čokoladna torta
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min + hlajenje
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
biskvit
- 140 g masla
- 1 dl rastlinskega olja
- 140 g pinjenca
- 1 dl kave (narejene iz 1 žličke instantne kave)
- 2 veliki jajci na sobni temperaturi
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 250 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički pecilnega praška
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke soli
krema za nadev in okras
- 250 g rjavega sladkorja
- 5 dl polnomastnega mleka
- 150 g čokolade (85 % kakava)
- 50 g koruznega škroba
- 2 žlički instantne kave
- 2 žlički vaniljeve arome
- ščep soli
- 2 okrogla modla s premerom 20 cm
- maslo za pekač
Priprava
Najprej pripravimo kremo, saj se mora ohladiti. Čokolado nalomimo na koščke, nato damo vse sestavine, razen vaniljeve arome in soli, v veliko kozico in počasi zavremo. Nenehno mešamo, da se čokolada stopi in dobimo svilnato, gosto kremo. To traja približno 5 do 7 minut. Vmešamo vaniljo in ščep soli, nato kremo postrgamo v široko, plitko posodo. Posodo pokrijemo s prosojno folijo, ohladimo, nato pa jo za vsaj 3 ure postavimo v hladilnik, da se krema dobro ohladi in strdi.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dno modlov namastimo in obložimo s papirjem za peko. Za biskvit maslo stopimo v kozici, kozico odstavimo in maslu primešamo olje, pinjenec, kavo in jajca. V veliki skledi zmešamo vse suhe sestavine. Morebitne sladkorne grudice zdrobimo s prsti. Suhim sestavinam dodamo mokre in stepamo, da dobimo gladko maso.
Maso razdelimo po dveh pripravljenih modlih in pečemo 25 do 30 minut, da biskvit naraste in je palčka, ki jo zapičimo v sredino biskvita, čista, ko jo izvlečemo. Biskvit hladimo v modlih 10 minut, nato ga prestavimo na rešetko in do konca ohladimo. Stran s papirjem naj bo spodaj.
Odstranimo papir za peko. Če sta biskvita izbočena, ju obrežemo, da bosta ravna. Z velikim nazobčanim nožem oba biskvita po sredini prerežemo v dve plasti. Najmanj lepo plast biskvita in vse odrezke v multipraktiku zmeljemo v drobtine.
En oblat biskvita položimo na pladenj za torte in ga premažemo s četrtino kreme. Na kremo položimo naslednji oblat in ga ponovno premažemo s četrtino kreme. Na vrh položimo tretji oblat biskvita. Preostalo kremo namažemo po vrhu in obodu torte ter jo zgladimo. Torto v hladilniku hladimo 15 minut, da se krema ponovno strdi.
Torto posipamo z biskvitnimi drobtinami (rahlo jih pritisnemo po celotni površini torte) in jo postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Torto postrežemo dobro ohlajeno.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.