Bezgova torta z mandljevim piškotom
Bezgova torta z mandljevim piškotom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2014
KOLIČINA: za 10 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
tortna podlaga
- 500 g mandljevih piškotov
- 250 g masla
bezgova krema
- 2,5 dl mleka
- ¼ vaniljevega stroka
- 500 g bezgovih cvetov
- lupina ¼ limone
- 2 rumenjaka
- 60 g sladkorja
- 20 g škroba
- 20 g masla
- 3 dl sladke smetane
- 4 listi želatine
Priprava
Mandljeve piškote zdrobimo, jim dodamo maslo in vse skupaj dobro pregnetemo. Piškotno maso damo v okrogel model za torto premera 20 cm (lahko uporabimo tudi več manjših okroglih modlov in naredimo majhne tortice – kot na fotografiji), jo poravnamo in pečemo v pečici na 160 °C približno 10 minut.
Kremo pripravimo tako, da mleko z vaniljevim strokom, bezgovimi cvetovi in limonovo lupino zavremo, pokrijemo in pustimo stati pol ure.
Rumenjaka s sladkorjem penasto stepemo, umešamo škrob in prilijemo precejeno mleko. Kremo kuhamo, da vre 3 minute, umešamo maslo in ohladimo. Sladko smetano stepemo, dodamo namočeno in raztopljeno želatino ter premešamo. Kuhano kremo gladko razmešamo in jo primešamo stepeni smetani.
Na ohlajeno piškotno tortno podlago prilijemo bezgovo kremo in model postavimo v hladilnik za najmanj tri ure. Torto okrasimo z jagodičevjem in ocvrtimi bezgovimi cvetovi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.