Sestavine

tortna podlaga

  • 500 g mandljevih piškotov
  • 250 g masla

bezgova krema

  • 2,5 dl mleka
  • ¼ vaniljevega stroka
  • 500 g bezgovih cvetov
  • lupina ¼ limone
  • 2 rumenjaka
  • 60 g sladkorja
  • 20 g škroba
  • 20 g masla
  • 3 dl sladke smetane
  • 4 listi želatine

Priprava

1.

Mandljeve piškote zdrobimo, jim dodamo maslo in vse skupaj dobro pregnetemo. Piškotno maso damo v okrogel model za torto premera 20 cm (lahko uporabimo tudi več manjših okroglih modlov in naredimo majhne tortice – kot na fotografiji), jo poravnamo in pečemo v pečici na 160 °C približno 10 minut.

2.

Kremo pripravimo tako, da mleko z vaniljevim strokom, bezgovimi cvetovi in limonovo lupino zavremo, pokrijemo in pustimo stati pol ure.

3.

Rumenjaka s sladkorjem penasto stepemo, umešamo škrob in prilijemo precejeno mleko. Kremo kuhamo, da vre 3 minute, umešamo maslo in ohladimo. Sladko smetano stepemo, dodamo namočeno in raztopljeno želatino ter premešamo. Kuhano kremo gladko razmešamo in jo primešamo stepeni smetani.

4.

Na ohlajeno piškotno tortno podlago prilijemo bezgovo kremo in model postavimo v hladilnik za najmanj tri ure. Torto okrasimo z jagodičevjem in ocvrtimi bezgovimi cvetovi.

17