Sestavine

  • 300 g malin
  • sok 1 limone
  • 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
  • 2 lističa želatine
  • 0,5 dl bezgovega soka
  • 2,5 dl penečega vina
  • črni poper (po želji)

Priprava

1.

Polovico malin razdelimo v dva 1,5 dl velika modla ali skodelici. Maline naj bodo približno enako velike.

2.

Preostale maline razpolovimo in jih damo v skledo. Pokapljamo jih z limonovim sokom, posujemo s sladkorjem in premešamo. Zmes pokrijemo in postavimo v hladilnik.

3.

Lističa želatine damo v posodo s hladno vodo, da se zmehčata. V kozico zlijemo bezgov sok in 0,5 dl penečega vina. Segrevamo, da mešanica rahlo zavre, nato kozico odstavimo.

4.

Vzamemo zmehčana lističa želatine, ju stisnemo in dobro ožmemo. Damo ju v kozico z bezgovim sokom in vinom ter premešamo, da se razpustita. Ohladimo toliko, da je zmes dovolj hladna in se jo lahko dotaknemo (pomagamo si tako, da ponev postavimo v plitvo korito s hladno vodo). Ko je zmes dovolj hladna, dodamo preostalo vino in premešamo. Bolj rahlo mešamo, več mehurčkov ima žele. Zmes previdno zlijemo v modla z malinami. Postavimo ju na pladenj in damo v hladilnik, kjer ju pustimo tri do štiri ure, da se žele strdi.

5.

Žele prekucnemo na krožnik in obložimo z mariniranimi malinami. Žele po želji na rahlo posipamo tudi s črnim poprom. Postrežemo.

14