Bele čokoladne kupe
Elegantne čokoladne kupe za popoln silvestrski posladek

Bele čokoladne kupe
Elegantne čokoladne kupe za popoln silvestrski posladek
Recept je objavljen v reviji Dober tek, December 2019
KOLIČINA: za 10 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 350 g limonovega kolača
- 1,2 dl belega ruma
- 8 pasijonk
- 50 g popraženih kokosovih ostružkov
jajčna krema z belo čokolado
- 3,75 dl polnomastnega mleka
- 1,25 dl sladke smetane
- 50 g rjavega sladkorja
- 350 g bele čokolade
- 7 rumenjakov velikih jajc
vaniljeva smetana
- 6 dl sladke smetane
- semena 3 strokov vanilje
- 50 g sladkorja
- lupinica 2 eko limet
- naribana bela čokolada za posip
Priprava
Za jajčno kremo z belo čokolado v kozico nalijemo mleko in smetano, dodamo sladkor in zavremo. Medtem na kozico z rahlo vrelo vodo postavimo skledo. Belo čokolado nalomimo v skledo in jo stopimo. Rumenjake damo v drugo skledo.
Ko mlečna mešanica zavre, jo prelijemo v skledo z rumenjaki in medtem ves čas mešamo. Mešanico prelijemo nazaj v kozico in med stepanjem kuhamo na nizki temperaturi, da digitalni termometer pokaže 85 °C oziroma masa oblije hrbtno stran žlice in vanjo lahko s prstom narišemo črto. Kremo skozi sito prelijemo na stopljeno čokolado in na hitro zmešamo z metlico. Prelijemo jo v skledo, tesno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, da ne nastane kožica, in čez noč postavimo v hladilnik.
Naslednji dan limonov kolač nalomimo v kupe ali servirne kozarce. Navlažimo ga z rumom in pulpo 4 pasijonk. Pustimo, da se namaka 10 minut, nato na kolač naložimo kremo. Postavimo v hladilnik.
Sladko smetano stepemo z vaniljevimi semeni, sladkorjem in naribano limetino lupinico, da nastanejo mehki vršički. Nadevamo jo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom. Nabrizgamo jo na kupe, nato pokapamo s pulpo preostalih 4 pasijonk ter okrasimo s kokosovimi ostružki in malo naribane bele čokolade. Do postrežbe shranimo v hladilnik. Kupe lahko pripravimo že dan prej, le okrasimo jih tik pred postrežbo.
Nasvet
Limonov kolač lahko pripravite po receptu tukaj ali po receptu za limonove kocke ali ga kupite v bolje založenih trgovinah.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.