Sestavine

  • 350 g limonovega kolača
  • 1,2 dl belega ruma
  • 8 pasijonk
  • 50 g popraženih kokosovih ostružkov

jajčna krema z belo čokolado

  • 3,75 dl polnomastnega mleka
  • 1,25 dl sladke smetane
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 350 g bele čokolade
  • 7 rumenjakov velikih jajc

vaniljeva smetana

  • 6 dl sladke smetane
  • semena 3 strokov vanilje
  • 50 g sladkorja
  • lupinica 2 eko limet
  • naribana bela čokolada za posip

Priprava

1.

Za jajčno kremo z belo čokolado v kozico nalijemo mleko in smetano, dodamo sladkor in zavremo. Medtem na kozico z rahlo vrelo vodo postavimo skledo. Belo čokolado nalomimo v skledo in jo stopimo. Rumenjake damo v drugo skledo.

2.

Ko mlečna mešanica zavre, jo prelijemo v skledo z rumenjaki in medtem ves čas mešamo. Mešanico prelijemo nazaj v kozico in med stepanjem kuhamo na nizki temperaturi, da digitalni termometer pokaže 85 °C oziroma masa oblije hrbtno stran žlice in vanjo lahko s prstom narišemo črto. Kremo skozi sito prelijemo na stopljeno čokolado in na hitro zmešamo z metlico. Prelijemo jo v skledo, tesno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, da ne nastane kožica, in čez noč postavimo v hladilnik.

3.

Naslednji dan limonov kolač nalomimo v kupe ali servirne kozarce. Navlažimo ga z rumom in pulpo 4 pasijonk. Pustimo, da se namaka 10 minut, nato na kolač naložimo kremo. Postavimo v hladilnik.

4.

Sladko smetano stepemo z vaniljevimi semeni, sladkorjem in naribano limetino lupinico, da nastanejo mehki vršički. Nadevamo jo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom. Nabrizgamo jo na kupe, nato pokapamo s pulpo preostalih 4 pasijonk ter okrasimo s kokosovimi ostružki in malo naribane bele čokolade. Do postrežbe shranimo v hladilnik. Kupe lahko pripravimo že dan prej, le okrasimo jih tik pred postrežbo.

Nasvet

Limonov kolač lahko pripravite po receptu tukaj ali  po receptu za limonove kocke ali ga kupite v bolje založenih trgovinah.

7