Sestavine

  • 1 dl sončničnega olja
  • 170 g sladkorja
  • 170 g moke
  • ½ žličke sode bikarbone
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 100 g čokoladnih kapljic ali koščkov čokolade
  • 170 g zelo zrelih banan
  • 3 srednje velika jajca
  • ½ dl mleka

preliv

  • 100 g mlečne čokolade
  • 1 dl kisle smetane
  • pest nasekljanega bananinega čipsa
  • sončnično olje in papir za peko za podolgovat model

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 160 °C. Model premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko tako, da sega papir tudi 2 cm nad rob modla. V veliki skledi zmešamo sladkor, moko, sodo bikarbono, kakav in čokolado.

2.

Ločimo rumenjake in beljake dveh jajc. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Banane zmečkamo in jih v drugi skledi zmešamo z dvema rumenjakoma in preostalim celim jajcem. Vmešamo še olje in mleko ter vse to na hitro premešamo s suhimi sestavinami. Primešamo še četrtino snega, da testo malo razrahljamo, nato nežno vmešamo še preostali sneg. Testo vlijemo v model in pečemo približno 1 uro in 15 minut oziroma da zobotrebec, ki ga zapičimo v kolač, ostane čist.

3.

Pečeni kolač ohladimo v modlu, ki ga postavimo na kuhinjsko rešetko. Pripravimo še preliv tako, da nad soparo nežno raztopimo čokolado s kislo smetano. Preliv ohladimo v hladilniku, da postane lepo mazav. Kolač vzamemo iz modla, ga premažemo s prelivom in posujemo z bananinim čipsom.

5