Ajdova rulada po starem receptu
Ajdo lahko uživajo tudi tisti s celiakijo.
Ajdova rulada po starem receptu
Ajdo lahko uživajo tudi tisti s celiakijo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2019
ČAS PRIPRAVE: 30 min + počivanje
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 5 jajc
- 4 žlice vode
- ščepec soli
- 140 g drobnega kristalnega sladkorja
- 100 g ajdove moke
- 100 g naribane čokolade za kuhanje
nadev
- 100 g ribezove marmelade
- sok ½ limone
- žilce ruma
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake močno penasto zmešamo s 4 žlicami vroče vode, soljo in tretjino sladkorja. Beljake stepemo z ostalim sladkorjem v čvrst sneg in ga počasi in previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Nato vmešamo še moko in naribano čokolado. Pekač obložimo s papirjem za peko.
Maso enakomerno namažemo na papir in pečemo približno 15 minut. Na začetku pečenja pustimo pečico nekoliko odprto, da bo para lahko uhajala. Pečen ajdov biskvit zvrnemo na papir, ki smo ga posuli s sladkorjem v prahu, in z biskvita odstranimo papir za peko. Biskvit skupaj s papirjem zvijemo in pustimo, da se ohladi.
Marmelado zavremo z limonovim sokom in rumom. Rulado razvijemo in premažemo z marmelado, nato jo zvijemo in ovijemo s papirjem ter pustimo počivati 1 uro. Nato papir odstranimo, rulado potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na rezine.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.