Sestavine

testo

  • 2,5 dl ajdove moke
  • 2,5 dl ostre bele moke
  • 1 žlička soli
  • 1 l vrele vode
  • 1 žlica olja

nadev

  • 500 g domače skute
  • 2 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • malo soli

premaz

  • 1 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • maščoba za pekač

Priprava

1.

V skledi dobro zmešamo obe vrsti moke z žličko soli. Zalijemo z vrelo vodo in hitro mešamo s kuhalnico, da dobimo kepo testa. Pustimo, da se malo ohladi, da jo lahko gnetemo z rokami. Nato dodamo 1 žlico olja in zgnetemo v gladko in voljno testo.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C do 200 °C, globok pekač namastimo. Vse sestavine za nadev zmešamo. Polovico testa razvaljamo na velikost pekača in ga položimo vanj. Obložimo ga z nadevom in z žlico poravnamo. Drugo polovico testa razvaljamo in jo položimo na nadev. Testo potlačimo (»potancamo«) v pekač in premažemo z zmesjo kisle smetane in jajca.

3.

Še surov potancelj razrežemo na kose in pečemo pol ure.

Nasvet

Ajdov potancelj je slana pogača iz ajdove moke z nadevom iz skute. Je tradicionalna jed Posavja, kjer so jo gospodinje pripravljale lačnim delavcem, da bi imeli dovolj moči za delo v vinogradu in na travnikih. Ajdov potancelj so nekoč pekli tudi na postni božični predvečer. Ponudimo ga lahko kot prigrizek ali prilogo mesnim in zelenjavnim jedem, še posebno pa se prileže pri degustaciji vin v vinski kleti.

51