Cvetačna juha s pikantno klobaso in česnovimi krutoni
Cvetačna juha bo zares slastna, če jo bomo popestrili z okusnimi dodatki
Cvetačna juha s pikantno klobaso in česnovimi krutoni
Cvetačna juha bo zares slastna, če jo bomo popestrili z okusnimi dodatki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Marec 2019
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 cvetača
- 2 stroka česna
- 5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 5 cm dolg kos pikantne klobase chorizo
- 1 velik kos kruha s hrustljavo skorjo
- 2 žlici sladke smetane
- majhen šopek peteršilja
Priprava
V kozici na srednjem ognju segrejemo 1 žlico olja. Dodamo nasekljano čebulo in ščep soli ter pražimo kakih 6 minut, da se zmehča, nato dodamo na cvetove narezano cvetačo in 1 drobno nasekljan strok česna. Dobro zmešamo, prilijemo jušno osnovo in kuhamo 12 minut oziroma toliko časa, da je cvetača mehka.
Medtem olupimo klobaso in jo narežemo na koščke. Kruh opečemo in ga natrgamo na primerno velike koščke za krutone. V ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo koščke klobase in jih hrustljavo popražimo. Dodamo koščke kruha in preostali drobno nasekljan strok česna ter pražimo še minuto, da je vse obdano z maščobo od klobase. Prihranimo.
Juhi dodamo smetano in jo gladko zmešamo s paličnim mešalnikom, solimo in popramo. Po potrebi jo pogrejemo in razdelimo v skodele. Peteršilj sesekljamo in ga pomešamo s klobaso in krutoni, nato z mešanico obilno potresemo juho.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.