Razvajanje za vse čute
Božični čas v Nemčiji
Članek je objavljen v reviji Dober tek, December 2023
Članek je objavljen v reviji Dober tek, December 2023
Adventni čas s seboj prinaša pričakovanje božiča in priprave na praznike, ki obsegajo okrasitev hiše, izdelavo adventnih venčkov in koledarjev ter peko piškotov. Pomemben običaj je tudi obisk božičnega sejma, kjer vlada pravi praznični duh. Tam vas čakajo ročno izdelana darila, izdelki lokalnih obrti in seveda bogata ponudba božičnih dobrot. Za številne obisk božičnega sejma ni popoln brez skodelice kuhanega vina ali otroškega punča, ki prežene zimski mraz. Božični sejmi so tudi izvrstna priložnost za nakup daril. Na stojnicah boste našli nekaj za vsak okus, od ročno izdelanega nakita do umetniških okraskov. Ne glede na vse pa boste s sejma gotovo odšli praznično razpoloženi.
Zima v Nemčiji seveda pomeni tudi zabavo na snegu. V številnih regijah vas čakajo čudoviti kraji za zimske aktivnosti, kot so pohodništvo, sankanje in drsanje. Zasneženi gozdovi in hribi kar vabijo na sprehode in dogodivščine na svežem zraku.
Nemci pa božiča ne praznujejo le z okrašenimi drevesci in darili, ampak se ponašajo tudi z bogato tradicijo pesmi in peciva. Praznično vzdušje si tako pričarajo z božičnimi pesmimi ter peko slastnih medenjakov in božičnega kruha stollen. Marsikdo posluša tudi oddaje in podkaste, v katerih strokovnjaki za potovanja delijo praznične nasvete in popotnikom pomagajo odkriti najboljše božične sejme in zimske radosti.
Prazniki so v Nemčiji brez dvoma čas za refleksijo, veselje in druženje. Takrat čas preživljamo z družino in prijatelji ter se prepustimo edinstvenemu čarobnemu vzdušju, ki nas prevzame samo enkrat v letu. Nemčija vas vabi z bogatim naborom doživetij in tradicij, zahvaljujoč katerim bo božični čas nepozabno doživetje za vse čute.
:::
Vrtiljak na božičnem sejmu v Frankfurtu na Majni – Foto: Lekavicius / Shutterstock
Köln, božični sejem ob stolnici sv. Petra – Foto: Thomas Schmidt EyeEm / Getty Images
Božični kolač stollen – Foto: Jennifer Pallian / Unsplash
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.