Praznične dobrote
Članek je objavljen v reviji Dober tek, december 2020
Brez česa za praznike enostavno ne gre? S katerimi slaščicami pa vi tradicionalno obogatite svoja omizja?
Vsaka družina december oblikuje po svoje, izbere svojega najljubšega dobrega moža, dan, ko najbolj zavzeto praznuje, in seveda jedi, ki praznovanje spremljajo. Tako se v slovenskih gospodinjstvih od prvih dni decembra pa nekje do svetih treh kraljev zvrsti katera od naslednjih sladkosti:
- velik parkelj, ki mu je kakšen mulček izruval oči iz rozin, ga raztelesil in razmočil v kakavu,
- čokoladni dobri mož v svetlečem ovoju, ki bo nekoliko okrušen in pozabljen v kotu omarice ali shrambe pričakal pomlad,
- piškoti vseh barv, oblik in okusov, pospravljeni v lične škatlice in skrbno razstavljeni za obiske; zaradi domače peke verjetno kuhinjske površine prekriva tanka plast moke, kar pomeni, da bo treba vso kuhinjo (tudi okna) pred slavnostno večerjo temeljito očistiti,
- turški med, ki ob grizljanju vzbuja strah za zdravje zob, predvsem za kakšne manj stabilne zalivke,
- različica kruha s sadjem, morda kar klocnbrota po starem receptu ali božičnega kruhka s kandiranim sadjem in, če imamo srečo, večjimi koščki čokolade,
- potica, ob pripravi katere še tako izkušena gospodinja stiska pesti v upanju, da je nadeva ravno dovolj in da se ne bi slučajno dogodilo, da bi med peko počila,
- karton kupljenega panettona, ki smo ga dobili v dar in se ga bomo verjetno lotili šele takrat, ko bo zmanjkalo doma pečenih dobrot.
O prazničnih omizjih doma in posvetu preberite v decembrski številki revije Dober tek.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.