Drzen obisk v prima koroški piceriji Gajbica
piše: Zoran Triglav

Obiskali smo picerijo Gajbica, ki se je pred nekaj leti prva na Koroškem ojunačila in sladokuscem ponudila sodobno pico.
Manjšo družinsko picerijo Gajbica, ki stoji med Prevaljami in Ravnami na Koroškem, vodi Sonja Štern. Sprva je nameravala odpreti le kavarno oziroma bistro, pice pa so bile nekako v kategoriji dodatne ponudbe.
Ampak zgodilo se je nepričakovano. Sonja je picam posvetila toliko ljubezni, da so kmalu postale njena paradna disciplina.

Prijetno vzdušje v sodobnem ambientu
Čisto na začetku njene poti, ravno v času prve sezone naše kampanje Naj picerija Slovenije, smo ji pri tem celo malce pomagali. Nasveti in namigi naših uveljavljenih mojstrov so bili dobra popotnica in danes je Gajbica zagotovo najbolj priljubljena in po našem mnenju najboljša picerija v vsej Mežiški dolini – in še malo širše.
Ime Gajbica ni nastalo kar tako
Že v prvi sezoni je njena priljubljenost tako rekoč eksplodirala in od takrat je nenehno članica kluba Naj picerija Slovenije. Nazadnje smo jo obiskali lani in prislužila si je naše priznanje za odličnost.
Letos smo jo obiskali konec februarja, sredi tedna, in če mize ne bi rezervirali, bi se lahko skoraj obrisali pod nosom. Picerija Gajbica je bila že ob enajstih polna. Resda tudi na račun odličnih dnevnih malic.

Preverjena klasika
Treba je povedati, da picerija Gajbica razen po svojih picah daleč naokoli slovi tudi po jedeh na žlico, zlasti po vampih, golažu, pasulju … Na silvestrovo pa tja vsako leto od blizu in daleč hodijo z velikimi lonci po – izjemne sarme!
Na voljo je tudi kar deset vrst solatnih krožnikov in obilica domačih sladic, ampak posvetimo se raje picam.
Ko uzremo komaj nekaj let staro stavbo z moderno arhitekturno zasnovo, je jasno, kako je picerija Gajbica dobila svoje ime. Ko vstopimo v sodobno zasnovano notranjost, pa takoj postane jasno, da gre za okusno urejen lokal s prijetnim vzdušjem, v kakršnem lahko strežejo le sodobne pice.
Srednja pot kot zanesljiva izbira
Pri Gajbici se ne hvalijo z napolitanskim slogom – in prav je tako. Lahko bi rekli, da so njihove pice nekje med staro dobro rimsko klasiko in napolitanami. Uporabljajo namreč dobro uležano, počasi fermentirano testo iz najboljših mok. Pice pa oblagajo z zares kakovostnimi sestavinami. Te so povečini italijanske, nekaj pa je tudi domačih, lokalnih.
Razlog, da se v Gajbici niso lotili pic po zadnji modi večjih mest, tiči tudi v tem, da picerija z najboljšimi picami v Mežiški dolini pač ne stoji v večjem mestu. Na vasi pa se je treba prilagoditi pričakovanjem in apetitu gostov.

Zarečeni kruh – pardon, pica – z ananasom
In Sonja Štern je našla pravo pot. Svojim gostom ponuja odlične pice iz najbolj kakovostnih sestavin z izjemno domiselnimi kombinacijami preverjenih nadevov, ki jih precej radodarno odmerja. Takšne, ki zadovoljijo tako najbolj zahtevne kot tudi tiste, ki se radi dodobra najedo.
Navsezadnje je picerija Gajbica ena redkih, ki ponujajo kar tri velikosti pice. Iz 200, iz 300 in iz kar 800 gramov testa. Poenostavljeno bi rekli: majhna, velika in družinska. Za lažjo predstavo in primerjavo: standardni odmerek testa pri napolitanski pici znaša 280 gramov.
Ob tem lahko izbirate kar med petimi vrstami testa! Poleg klasičnega lahko izberete polnozrnato pšenično, pirino, testo iz ajdove kaše in proteinov ter brezglutensko.

Na voljo so prima sladice
Da v Gajbici stavijo na preverjene okuse domačinov, priča tudi dejstvo, da njihovo hišno pico krasi sočen in aromatičen nadev, ki je v picerijah Mežiške doline tako rekoč obvezen, drugod pa velja za čisto eksotiko. Džuveč. Poskusite, ne bo vam žal!
Duhovite, a premišljene kombinacije
Picerija Gajbica ponuja trideset vrst pic, začenši z margerito po 7,30 za majhno, 8,50 za veliko in 20,80 evra za družinsko. Poleg preverjenih klasik lahko zavijete v različne smeri, od najlahkotnejših do težjekategornih. Na voljo je tudi proteinska pica herkul. Nekaj izbir je prav drznih, ampak preverjeno dobro premišljenih!
Med najbolj pretresljivimi sta na lažjem koncu japka in solata. Prva je obložena z mocarelo, rezinami jabolka, gorgonzolo, poprom, orehi in brusnicami. Druga pa z mocarelo, zeleno solato, paradižnikom, kujhanim jajcem, avokadom ter gorčičnim prelivom z medom.

Lepo urejen lokal
Na težjem koncu so pice kot angleški zajtrk (s fižolom, slanino in jajcem …), bina (kuhani pršut, mleto meso, sir, kisla smetana, koruza …) in piknik, ki je namesto s pelati podložena z ajvarjem ter nadevana s kuhanim pršutom, hrenovkami, sirom, papriko in šampinjoni.
Najbolj drzna kombinacija je zagotovo pica burek. Torej ne burek z okusom pice, ampak obratno – pica z okusom bureka! Preden pozabite zapreti usta, naj pojasnimo, da gre za tehniko calzone, torej prepognjeno pico, ki jo nadevajo z mletim mesom, sirom, svežim paradižnikom, čebulo in jo začinijo še s – pazi to – solnim cvetom. Bržkone najbolj duhovita kombinacija, kar smo jih doživeli! Nismo je še poskusili (to izkušnjo si bomo prihranili za kakšno posebno svečano priložnost). Ampak po pričevanjih pogumnih znancev je opasna.
Drzna poteza
Ob vsej izbiri smo se vseeno odločili za drzno potezo in poleg dveh preverjenih klasik izbrali še pico z ananasom. Vse je enkrat prvič … Pice so bile okusne, sočne, rahle in pravilno hrustljavo zapečene. In še boljše bi bile, če bi testo pred peko dalj časa počivalo na sobni temperaturi.

Bogato obložena bina
Morda so bile naše le nekoliko preobilne, a za to smo si krivi sami, saj smo z velikimi očmi namesto manjše izbrali srednjo velikost. Ta pa zadostuje za zares lačne želodce.
Skratka! Picerija Gajbica ponuja lep nabor okusnih pic, s katerimi lahko od preverjenih klasičnih izbir zavijemo vsaj v dve smeri. V eni so premišljene sodobne kombinacije kakovostnih nadevov, v drugi pa precej duhovite in celo eksotične domislice.
Na voljo je nekaj izbire za vegetarijance in vegane. Če k temu prištejemo še širok nabor tipov testa in kar tri različne velikosti, je jasno, zakaj je Gajbica v Mežiški dolini naj picerija!
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.