Najlepše darilo je čas, preživet v družbi najdražjih
Naj bo letos praznični čas tak ali drugačen, njegova čarobnost in bistvene sestavine ostajajo enake kot vselej.
Članek je objavljen na Dobertek.com
Prazniki so čas za premislek in hvaležnost, so drobni običaji in družba ljudi, ki nam prinašajo toplino, in s katerimi najraje posedemo k mizi, polni dobrot.
Kaj je najlepše darilo, ki ga lahko podarimo?
Obdani z najljubšo družbo in migotanjem lučk podarjamo čas in pozornost – to je od vseh na svetu najlepše darilo. Vesele trenutke pa dodatno popestrimo z okušanjem raznovrstnih prazničnih dobrot.
Tradicionalne jedi naših mam in babic, inovativne sodobne specialitete ali pa le drobne decembrske sladkosti so tiste, ki naredijo praznike zares posebne.
Jedi na žlico in koline
Ob hladnih decembrskih popoldnevih, ko čas teče počasneje, si telo in dušo grejemo s krepkimi domačimi jedmi – enolončnicami, repo in zeljem, ki jim delajo družbo tudi koline.
Recept: Mineštra s pečenico, paradižnikom in fižolom
Recept: Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Recept: Riba, poširana v maslu, s pirejem iz zelene in kaprnimi drobtinami
Recept: Pečen brancin s koromačem
Prigrizki in napitki
Ob večerih se zberemo v dnevni sobi in si privoščimo kakšen dober film in slane prigrizke ali pa ob glasnem klepetu in zvonkem smehu srkamo najljubše praznične napitke. Dnevi hitreje minevajo tudi ob peki in grizljanju piškotov in drugih slaščic, ki jih je ob bližajočih se praznikih k sreči pri hiši iz dneva v dan več.
Recept: Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Recept: Klobasice v listnatem testu
Prefinjene jedi
Slavnostno vzdušje narašča tudi z izbiro vse bolj prefinjenih jedi. Omizja zapolnimo z umetelno oblikovanimi narezki, klasično francosko solato, bakala in tatarski biftek pa poskrbita, da opekač za kruh deluje s polno paro. Glavna zvezda omizja na praznični večer je lahko kakšna pečenka ali imenitna ribja jed, ki jo spremljajo raznovrstne zelenjavne priloge.
Recept: Govedina Wellington s špinačo in slanino
Recept: Losos s klementinami, vodko in medom
Slavnostna sladica
Veselo družbo naj pričaka tudi kakšna prav posebna sladica, proti koncu večera pa lahko najdražje presenetimo tudi s paketki doma pripravljenih darilc s kulinaričnim pridihom.
Recept: Čokoladno deblo
Recept: Božična torta s piškotno kremo
Kaj sledi po praznikih?
Praznovanju naj sledijo mirni dnevi, ko bo idealna jed tista na žlico, po možnosti pripravljena vnaprej. Zadišala nam bo kiselkasta sarma, ki bo pripomogla k boljšemu počutju, še posebej, če smo si privoščili kakšen kozarec več.
Čudovito je, kadar lahko svojo ljubezen in hvaležnost izrazimo z jedmi, ki jih ponudimo najdražjim. Naj bodo trenutki povezovanja, obdarovanja, presenečenj in bližine kar najbolj posebni in čarobni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.