Kulinarični EURO 2024
EURO 2024 bo postregel tudi z vrsto tradicionalnih dobrot
piše: Revija Dober tek
Če ste med srečneži z vstopnicami za ogled tekem naših nogometašev ali pa jih boste spremljali na katerem od nemških prizorišč za navijače, vas junija nedvomno čaka edinstvena izkušnja.
Če se v prihajajočih dneh odpravljate v Nemčijo na tekmo ali pa na katero od številnih prizorišč za navijače, nikar ne zamudite priložnosti za raziskovanje tradicionalnih dobrot.
Skupaj z Nemško turistično organizacijo smo za vas zbrali nekaj predlogov:
Stuttgart
16. junij: Danska – Slovenija
Poleg številnih navijaških con so v Stuttgartu na Shillerplatzu pripravili tudi kulinarični park s pestro ponudbo jedi in pijač. Privoščite si:
- maultaschen – testenine, podobne žlikrofom, z mesnim ali zelenjavnim nadevom
- spätzle – tradicionalne testenine pokrajine Švabske
- zwiebelrostbraten – goveja pečenka s praženo čebulo
- flädlesuppe – krepka goveja juha z rezanci iz palačink
Besenwirtschaften (besen) so začasni vinotoči, podobni slovenskim osmicam. V Stuttgartu jih je okoli 30, na pokušino vin pa se lahko odpravite tudi na katero od vinskih pohodniških poti s čudovitim razgledom.
München
20. junij: Srbija – Slovenija
V Münchnu bo središče navijaškega dogajanja v Olympiaparku. Poleg tega si oglejte še staro tržnico Viktualienmarkt, na kateri najdete tradicionalne restavracije in senčne pivske vrtove. Privoščite si:
- obatzda – bavarski namaz iz camemberta in kremnega sira
- weißwurst – tradicionalna münchenska bela klobasa
- brezen – preste, ki jih Bavarci jedo v katerem koli delu dneva
- schweinshaxe – hrustljavo zapečena svinjska krača, klasika Oktoberfesta
Biergarten ali pivski vrtovi imajo na Bavarskem dolgo tradicijo. V Münchnu jih je več kot 80, med najbolj znanimi so Augustiner Keller, Hofbräukeller in Hirschgarten.
Köln
25. junij: Anglija – Slovenija
Med čakanjem na ogled tekme si privoščite piknik ob jezeru Aachener Weiher ali obiščite muzej čokolade v dizajnerski četrti Rheinauhafen. Privoščite si:
- halve hahn – ržena štručka z maslom, debelo rezino gavde, gorčico, kumaricami in čebulo
- sauerbraten – porenska pečenka z žametno omako
- himmel und ääd – krepka priloga iz krompirjevega pireja in jabolčne čežane, ki spremlja krvavico (blutwürst)
- ähzezupp – grahova juha s krompirjem in koščki tradicionalne dimljene klobase mettwurst
Kölsch je svetlo filtrirano pivo s kvasovkami zgornjega vrenja in veliko hmelja, ki ga tradicionalno postrežejo v majhnem pivskem kozarcu. Ob tradicionalnih jedeh si ga lahko privoščite v kateri od 25 kölnskih pivovarn.
:::
Avtor naslovne fotografije: uslatar / Adobe Stock
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.