Kuhano maslo
piše: Eva Lunc
11![](https://dobertek.svet24.si/wp-content/uploads/2019/03/kuhano-maslo_1115x560_acf_cropped.jpg)
V: V receptih včasih zasledim kuhano maslo. Ali ga lahko pripravim sam in kako?
O: Kuhano oziroma prečiščeno maslo pripravimo tako, da surovo maslo razpustimo na šibkem ognju, pri čemer pazimo, da se ne obarva. Ko se maslo stopi, se loči na tri plasti: zgoraj nastane pena, na sredini je prečiščeno maslo, spodaj pa usedlina. Peno z masla posnamemo, nato previdno odlijemo srednjo plast in pazimo, da usedlina ostane na dnu. Peno in usedlino zavržemo (s tem smo odstranili vodo, mlečne beljakovine in ogljikove hidrate), srednja plast pa je kuhano maslo, ki ga nato uporabimo za kuho. Kuhano maslo lahko segrejemo na višjo temperaturo kot surovo maslo, ne da bi se zažgalo, zato je odlično, na primer, za praženje pri visoki temperaturi in za peko palačink. Je prijetno nežnega okusa in primerno za namaze in peciva. Značilno je za indijsko kuhinjo in ajurvedsko prehrano (pravijo mu maslo ghee). Kuhano maslo je manj pokvarljivo kot surovo, zato ga lahko v hladilniku hranimo veliko dlje.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.