Sestavine

  • 500 g mletega govejega mesa
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 2 strta stroka česna
  • 700 g pasiranega paradižnika (passate) z baziliko
  • ščep sladkorja
  • 200 g suhih kanelonov
  • sol
  • poper

bešamel

  • 25 g masla
  • 25 g moke
  • 3 dl mleka
  • 70 g mehkega sira s česnom in zelišči
  • 70 g naribanega parmezana

Priprava

1.

Mleto meso brez maščobe na srednje močnem ognju prepražimo v ponvi z neoprijemljivim dnom. Pražimo ga približno 10 minut, da lepo porjavi, pri tem pa z leseno lopatko mešamo in razbijamo sprejete kepice mesa. Preložimo ga v skledo in prihranimo. V ponev damo olje in 5 minut pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo česen in pražimo še minuto, nato v ponev vrnemo meso. Dodamo polovico pretlačenega paradižnika in ščepec sladkorja, solimo in popramo in omako kuhljamo 20 minut.

2.

Medtem pripravimo bešamel. V ponvici segrejemo maslo. Ko se speni, dodamo moko in mešamo 1 minuto. Počasi vlivamo mleko in stalno mešamo, da dobimo gladko omako brez kepic, nato jo kuhljamo še 2 minuti. Odstavimo jo in vanjo vmešamo mehki sir; mešamo toliko časa, da se sir stopi. Pokrijemo s prozorno folijo, da se ne naredi skorjica.

3.

Pečico segrejemo na 200 °C. V večji pekač vlijemo preostalo polovico pretlačenega paradižnika. Kanelone napolnimo z mesno omako; to lahko naredimo z žličko ali damo omako v plastično vrečko, ji odrežemo vogal in iz vrečke iztiskamo omako v kanelone. Nadevane kanelone zložimo v pekač, jih prelijemo z bešamelno omako in potresemo s parmezanom. Pečemo jih 40 do 45 minut, da se testenine zmehčajo in se površina lepo zapeče. Postrežemo s skledo zelene solate.

37