Jedi na en, dva, tri
Hitra prehrana, kot jo poznamo, nima nobene povezave s hrano, pripravljeno na hitro, če uporabimo kakovostne sestavine in ustrezne postopke. Izberemo pač živila, ki ne zahtevajo dolgotrajne priprave.
Tako bomo ubili dve muhi na mah, saj hrana ne bo pripravljena samo hitro, temveč tudi bolj zdravo. Znano je namreč, da dolgotrajno kuhanje in pečenje uničuje vitamine in druge koristne snovi v hrani.
Če imamo v hladilniku vselej na zalogi nekaj zelenjave, sira, kakšne njoke in podobno, smo tako rekoč na konju. Zelenjavo na hitro sotiramo na nekaj kapljicah oljčnega olja, njoki so kuhani kmalu zatem, ko jih vsujemo v krop, kos sira pa lahko z vseh strani popečemo na žaru oziroma v ponvi kar brez olja. Za ljubitelje ocvrtega sira je to velika bližnjica, tako pripravljen sir pa je tudi veliko bolj zdrav.
Marsikaj se da pripraviti s svežimi gobami, na primer šampinjoni, ki jih lahko kupimo vse leto, morda v kombinaciji z jajci. Zelo uporabna je tudi skuta – primešamo ji tunino iz konzerve, morda še kakšno oljko, in že imamo imeniten namaz.
In kam vse lahko vtaknemo polento! Kuhano in že ohlajeno narežemo, popečemo v ponvi in obložimo s poljubnimi dobrotami. Možnosti je neskončno, treba je le ugotoviti, da vsako kuhanje ne pomeni cele ure stati za štedilnikom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.