V okviru Tedna italijanske kulinarike, ki se z letošnjo tematiko »Kuhinja naših korenin« obrača h kuhinji preteklih generacij in osnovam zdrave mediteranske prehrane, se bodo med 16. in 22. novembrom odvijali številni dogodki.

Risotto alla Milanese, rižota po milansko

Risotto alla Milanese, rižota po milansko

V Ljubljani bodo Veleposlaništvo republike Italije, italijanska agencija za gospodarsko promocijo Italian Trade Agency in Italijanski inštitut za kulturo pripravili strokovno izobraževalno delavnico o oljčnem olju, ki bo potekala v sodelovanju z italijansko nacionalno organizacijo degustatorjev oljčnega olja, na Fakulteti za šport v Ljubljani bodo v sodelovanju s fakulteto gastronomskih znanosti iz Pollenza pripravili predavanje o prehrani v športu, načrtujejo tudi večerjo s poudarkom na kulinariki pokrajine Pordenone, italijanski generalni konzulat v Kopru pa pripravlja dogodek na temo kulinarike naših korenin.

Vitello tonnato

Vitello tonnato, rostbif v tunini omaki s kaprami

S projektom Teden italijanske kulinarike želi Italija nadaljevati ključna vprašanja, ki so bila odprta na Expu v Milanu leta 2015: kakovost, trajnost, kultura, prehranska varnost, pravica do hrane, izobraževanje, identiteta, ozemlje in biotska raznovrstnost. Italijansko ministrstvo za zunanje zadeve vsako leto oblikuje delovno skupino, ki določi osnovno tematiko in koordinira dejavnosti italijanskih veleposlaništev po svetu. Letos je tematika tako imenovana kuhinja korenin, ki vključuje osnove zdrave sredozemske diete in kuhinjo preteklih generacij. Tematika med drugim nagovarja na desetine milijonov potomcev italijanskih izseljencev, ki živijo po vsem svetu.

Mocarela (mozzarella) s paradižnikom in baziliko, barve italijanske zastave

Mocarela (mozzarella) s paradižnikom in baziliko, barve italijanske zastave

Dejstvo, da je italijanska kulinarika ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih kulinarik na svetu, ima številne prednosti, a priljubljenost prinaša tudi nekaj izzivov. »Včasih se zdi, da smo žrtev lastnega uspeha,« je v intervjuju za aktualno številko revije Dober tek povedal veleposlanik Republike Italije v Sloveniji Giuseppe Cavagna. Vabljeni k zanimivemu branju, novembrska revija Dober tek je že na prodajnih mestih.

 

Vsebino omogoča Veleposlaništvo republike Italije v Sloveniji