Teden italijanske kulinarike
Kulinarika
16. do 22. november
Ljubljana
V okviru Tedna italijanske kulinarike, ki se z letošnjo tematiko »Kuhinja naših korenin« obrača h kuhinji preteklih generacij in osnovam zdrave mediteranske prehrane, se bodo med 16. in 22. novembrom odvijali številni dogodki.
V Ljubljani bodo Veleposlaništvo republike Italije, italijanska agencija za gospodarsko promocijo Italian Trade Agency in Italijanski inštitut za kulturo pripravili strokovno izobraževalno delavnico o oljčnem olju, ki bo potekala v sodelovanju z italijansko nacionalno organizacijo degustatorjev oljčnega olja, na Fakulteti za šport v Ljubljani bodo v sodelovanju s fakulteto gastronomskih znanosti iz Pollenza pripravili predavanje o prehrani v športu, načrtujejo tudi večerjo s poudarkom na kulinariki pokrajine Pordenone, italijanski generalni konzulat v Kopru pa pripravlja dogodek na temo kulinarike naših korenin.
S projektom Teden italijanske kulinarike želi Italija nadaljevati ključna vprašanja, ki so bila odprta na Expu v Milanu leta 2015: kakovost, trajnost, kultura, prehranska varnost, pravica do hrane, izobraževanje, identiteta, ozemlje in biotska raznovrstnost. Italijansko ministrstvo za zunanje zadeve vsako leto oblikuje delovno skupino, ki določi osnovno tematiko in koordinira dejavnosti italijanskih veleposlaništev po svetu. Letos je tematika tako imenovana kuhinja korenin, ki vključuje osnove zdrave sredozemske diete in kuhinjo preteklih generacij. Tematika med drugim nagovarja na desetine milijonov potomcev italijanskih izseljencev, ki živijo po vsem svetu.
Dejstvo, da je italijanska kulinarika ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih kulinarik na svetu, ima številne prednosti, a priljubljenost prinaša tudi nekaj izzivov. »Včasih se zdi, da smo žrtev lastnega uspeha,« je v intervjuju za aktualno številko revije Dober tek povedal veleposlanik Republike Italije v Sloveniji Giuseppe Cavagna. Vabljeni k zanimivemu branju, novembrska revija Dober tek je že na prodajnih mestih.
Vsebino omogoča Veleposlaništvo republike Italije v Sloveniji
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.