Dober tek 1 2018

  • Tema meseca: Okus po tropih
  • Krepko na žlico
  • Arašidovo maslo
  • Koline
NAROČI SE

Tema meseca:

Okus po tropih

piše: Eva Lunc

Ko ugasnejo praznične lučke, si zimske dneve razsvetlimo in ogrejemo s sončnimi tropskimi sadeži. Ko si ogledujemo lično razstavljene sadeže nenavadnega videza, nas zamikajo, da bi jih odnesli domov, a se marsikdo sprašuje, ali so ravno prav zreli in kaj naj z njimi počnejo. Naš mali tropski vodnik ponuja odgovore, v receptih pa boste našli slastne ideje za tiste tropske sadeže, ki nas najpogosteje vabijo s trgovinskih polic.

Naučimo se:

Ajdovi žganci s krompirjem

Žganci so ena najbolj tradicionalnih slovenskih jedi. Ker se odlično priležejo h kmečki pojedini s klobasami, si bomo tokrat ogledali pripravo korak za korakom. Nič lažjega.

Arašidovo maslo

Arašidovo maslo je odlična hrana za športnika, saj ima popolno razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. (...) Pri arašidovem maslu je pomembna svežina. Ko odpreš kozarček masla, moraš zavohati pražene arašide.

Rok Starič

proizvajalec arašidovega masla

Druge vsebine

KOLINE

Koline ali furež so pomemben del slovenske kulturne dediščine in družinski ritual, o katerem piše ugledni etnolog prof. dr. Janez Bogataj v dveh vznemirljivih novih knjigah.

ARAŠIDOVO MASLO

Kakovostno arašidovo maslo ni samo okusno, ampak je tudi zelo hranljivo in vsestransko uporabno v slanih in sladkih receptih.

Uvodnik

Slovenska potica

piše: Darko Petelin

No, pa je pred durmi nova zaščita slovenske tradicionalne jedi, ki ji ne bo mogel oporekati nihče. S potico kot slovensko prepoznavno jedjo se sistematično ukvarjamo že več kot desetletje. Leta 2006 smo dobili Strategijo gastronomije, ki deli Slovenijo na 24 kulinaričnih regij, njeno jedro pa je kulinarična
piramida, kjer se na vrhu znajdeta tudi dve jedi, o eni je bilo prelitega že veliko črnila, uganili ste – to je kranjska klobasa – o drugi – potici – pa se črnilo preliva že desetletje, največ prav zdaj, ko so končno ugotovili, katera zaščita je mogoča. Vemo, da obstaja kup potici podobnih (celo skoraj enakih) kolačev v
vseh sosednjih deželah in še dlje (od Turčije pa vse do Italije – seveda imajo tudi Hrvati pavotico, orahnjačo, makovnjačo …) in da tudi vsaka gospodinja speče malo drugačno in vedno najboljšo, če ne gre slučajno kaj narobe, kar se pri potici rado zgodi. Potice so lahko zelo raznovrstne. Morda je res najboljši
pregled raznovrstnosti opravil Andrej Goljat (za našo revijo pripravlja recepte že skoraj od samega začetka), ki je v svoji knjigi Potice objavil več kot 100 receptov zanje.

Najverjetneje je priprave na zaščito pospešila »naša Melanija«, ko je postala prva dama Združenih držav in nam je dala, majhnim, kot smo, nov zalet samozavedanja in domnevne prepoznavnosti.

Piko na i pa je postavil papež Frančišek, ki se je ob obisku ameriškega predsedniškega para spomnil na potico (in ne pico!), ki jo je jedel še v Argentini.

Slovenska potica bo zaščitena kot »zajamčena tradicionalna posebnost«, kar pomeni, da bo zaščitena receptura za pet nadevov (orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto), peči pa jo bo treba v potičniku. Le tako narejena potica bo torej slovenska potica (druge bodo samo potice), ob upoštevanju teh pogojev pa jo bo lahko pripravljal in tržil vsakdo, kjerkoli po svetu.
No, pri tem dejstvu se mi je vrnil nasmešek na obraz, saj to pomeni, da bomo lahko še naprej uživali v raznovrstnostih okusov različnih potic, različnih kuharjev z vsemi mogočimi bolj ali manj kreativnimi nadevi, ob različnih pražnjih priložnostih. Najpomembneje pa je, da bomo potici še vedno lahko rekli potica, brez strahu, da nas prime kakšen kulinarični policaj z besedami: »Hop, cefizelj, imam te!« To se nam lahko zgodi le, če bomo svojo potico poimenovali »slovenska potica«. Ne, to pa ne gre. Ta, slovenska, ta je pa zaščitena.

Kuharski nasvet

Kondenzirano mleko

Kondenzirano mleko je kravje mleko, iz katerega so odstranili večino vode. Najpogosteje v trgovinah najdemo sladko kondenzirano mleko, ki so mu dodali sladkor in je zelo gosto. Obstaja tudi nesladkano kondenzirano mleko, katerega postopek priprave je bolj zapleten, sladko kondenzirano mleko pa zlahka in hitro pripravimo tudi sami.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: OKUS PO TROPIH

  • Začinjen ananas s kokosovo kremo
  • Svinjina s karameliziranim ananasom
  • Panakota z ličijem in pasijonko
  • Tajska solata s kozicami in ličijem
  • Karamelizirana pita s pasijonko in limeto
  • Kokosovo pecivo z mangom
  • Tropski zmešanček

SLADICE

  • Orehova torta
  • Venčni kolač z rdečimi pomarančami in oljčnim oljem
  • Mandljev narastek z višnjami
  • Makov kolač s klementinami
  • Pleteni hlebčki s kardamomom
  • Išlerji
  • Medeni lončki s pistacijami in granatnim jabolkom

JUHE IN SOLATE

  • Medena korenčkova juha
  • Špinačna juha s semeni
  • Mavrična pesina solata z orehi in medenim prelivom
  • Kruhova solata z radičem

GLAVNE JEDI

  • Rižota s hruško, gorgonzolo in orehi
  • Mehka polenta s pečeno bučo, ohrovtom in lešniki
  • Porova pita s čedarjem
  • Pečene trlje s slanino, porom in grenivko
  • Balzamični steaki s poprovim krompirjem
  • Pečen piščanec in krompir s kijevskim maslom

KREPKO IZ PEČICE

  • Zloženka iz purana in kislega zelja

KREPKO NA ŽLICO

  • Enolončnica s klobaso
  • Krompirjev golaž
  • Mineštra s prekajeno šunko
  • Preprosta ribja enolončnica
  • Fižolova juha s krpicami

ARAŠIDOVO MASLO

  • Soljeno arašidovo maslo
  • Zamrznjena sirčkova torta z banano in arašidovim maslom
  • Svinjina z arašidovim prelivom in jabolčno solato
  • Piščanec z arašidovim maslom
  • Čokoladno pecivo z arašidovim maslom in presticami

IZNAJDLJIVOST V KUHINJI MED PRVO SVETOVNO VOJNO

  • Fižolov krompirjev piré
  • Meso z zelenim stročjim fižolom
  • Koruzna torta

KOLINE, SLOVENSKO KULINARIČNO BOGASTVO

  • Tlačenka
  • Ješprenjček s kranjsko klobaso in zelenjavo
  • Kmečka pojedina

NAUČIMO SE

  • Ajdovi žganci s krompirjem

ŠOLA OKUSOV

  • Za koliko srčkov siti doma?

SKUHANO

ZIMSKI PIKNIK NA KRVAVCU

KUHARSKI NASVETI

KUHALNIK

  • Rok Starič, proizvajalec arašidovega masla