Čokoladna pita
Čokoladna pita za vaše najljubše čokoholike.
Čokoladna pita
Čokoladna pita za vaše najljubše čokoholike.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + hlajenje
KOLIČINA: 8 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
krhko testo
- 140 g moke
- 50 g na koščke narezanega masla
- 2 žlički kakava v prahu
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 žlica repičnega olja
- 1 rumenjak
- moka za delovno površino
nadev
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 1 žlica kakava v prahu
- ¾ žličke instantne kave
- ½ žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 2 žlici mleka
- 2 beljaka
- 2 žlici temnega sladkorja muskovado
- 85 g kisle smetane
- ½ žličke kakava za posip
Priprava
V skledo presejemo moko, dodamo maslo in ga zdrobimo med moko. Dodamo kakav in sladkor v prahu, premešamo in dodamo še rumenjak, olje in 1 do 2 žlici hladne vode. Na hitro zgnetemo voljno testo, ki ga na pomokani delovni površini razvaljamo v krog, dovolj velik za model premera 22 cm (globok 3,5 cm). Model obložimo s testom, nato ga po dnu na gosto prebodemo z vilicami in za 10 minut postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 190 °C. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko, vanj nasujemo suh fižol in ga slepo pečemo 15 minut, da se utrdi. Previdno odstranimo papir s fižolom in testeno osnovo pečemo še 10 minut, da se speče do konca. Vzamemo jo iz pečice in z zgornjega roba z nožem obrežemo odvečno testo. Osnovo popolnoma ohladimo.
Čokolado drobno nasekljamo in postavimo v skledo nad vodno kopel. Kakav, kavo in vaniljev izvleček zmešamo z mlekom in prilijemo k čokoladi. Nad soparo stopimo čokolado in nenehno mešamo. Ker je masa precej gosta, dodamo 2 žlici vrele vode in čokolada takoj postane svilnato gladka. Skledo vzamemo iz vodne kopeli in čokolado nekoliko ohladimo.
Beljake stepemo, dodamo sladkor in še naprej stepamo, da dobimo čvrst in bleščeč sneg. V ohlajeno čokolado najprej vmešamo kislo smetano, nato pa previdno še tretjino snega. Ko se sestavine povežejo, previdno po tretjinah vmešamo še preostali sneg. Testeno osnovo vzamemo iz modla, položimo na pladenj in napolnimo s pripravljeno čokoladno kremo. Na hladno jo postavimo za najmanj 3 ure ali pa čez noč. Pred postrežbo jo potresemo s kakavom v prahu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.