Slaščičarska krema
Slaščičarska krema
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2016
ČAS PRIPRAVE: 10 min + ohlajanje
ZAHTEVNOST: Enostavno
Slaščičarska krema (francosko crème patissière) je ena od osnov, brez katerih pri pripravi kremnih slaščic ne gre (če seveda ne iščemo bližnjic s kupljenimi kremami). V bistvu gre za različico angleške kreme, ki smo jo pripravili v lanski junijski številki. V primerjavi z angleško kremo slaščičarska krema vsebuje škrob, zato je precej bolj gosta oziroma čvrsta in ne razmoči peciva. Slaščičarsko kremo namreč najpogosteje uporabljamo kot nadev za pite, torte, različne kremne rezine in princeskine krofe iz paljenega testa, z njo pa lahko obogatimo tudi razne kupe. Res je preprosta, zato jo le pripravite sami, vredno je!
Sestavine
- 3,75 dl mleka
- ½ stroka vanilje
- 4 rumenjaki
- 125 g belega kristalnega sladkorja
- 2 žlici škroba
- 20 g zmehčanega masla
Priprava
Vaniljev strok razpremo in postrgamo sredico.
Polovico vaniljeve sredice damo v kozico z mlekom skupaj s praznim strokom. Mleko zavremo, nato kozico odstavimo.
Medtem v drugi posodi penasto umešamo sladkor, rumenjake in škrob.
Čez to zmes počasi prelijemo vrelo vaniljevo mleko (strok odstranimo) in dobro zmešamo z metlico, da dobimo enotno in gladko mešanico brez grudic.
Zmes nato prelijemo nazaj v kozico in na srednjem ognju intenzivno mešamo z metlico, da krema med zgoščanjem ostane gladka, brez grudic. Vmes dodajamo koščke masla.
Ko se krema dobro zgosti (da je gosta kot puding), jo precedimo skozi gosto cedilo in še vročo takoj pokrijemo na dotik s prosojno kuhinjsko folijo (tako se na površini ne bo naredila skorjica). Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato jo shranimo v hladilniku.
Ena krema, veliko okusov
Osnovna slaščičarska krema je odišavljena z vaniljo, lahko pa jo namesto tega nadgradimo z drugim želenim okusom, na primer s stopljeno čokolado, limonovo ali pomarančno lupinico, instantno kavo, kakšnim likerjem, gosto sadno pulpo … Če želimo bolj rahlo kremo, jo preprosto zmešamo s stepeno sladko smetano, kar je ravno pravi nadev za princeskine krofe. Če pa slaščičarsko kremo zmešamo z italijansko meringo, dobimo crème Chiboust, s katero lahko nadevamo znamenito torto Saint-Honoré.
Nasvet
Če slaščičarsko kremo razrahljamo s smetano, lahko vanjo dodamo sredico celega vaniljevega stroka; sicer pa preostanek vaniljeve sredice tesno zavijemo v folijo, da ohrani aromo, in jo uporabimo za drugo sladico.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.