Sestavine

  • 12 velikih listov endivije

nadev

  • 100 g stebelne zelene
  • 3 vejice kopra
  • 100 g prekajenega lososa
  • 2 fileja prekajene postrvi po 100 g
  • 170 g kisle smetane
  • sol
  • poper
  • 2 lista želatine

leča z vinaigretsko omako

  • 30 g rdeče leče
  • 8 žlic olja
  • 1,25 dl vode
  • 3 žlice belega vinskega kisa
  • 5 fino zdrobljenih brinovih jagod

Priprava

1.

Nadev pripravimo tako, da stebelno zeleno očistimo, operemo in narežemo na zelo drobne kocke. Koprovi vejici operemo in drobno narežemo. Lososovo meso narežemo na ozke trakove. Če je potrebno, s postrvjih filejev odstranimo kožo in meso natrgamo na drobne koščke.

2.

Zeleno in koper zmešamo s kislo smetano ter začinimo s soljo in poprom. Želatino namočimo v hladni vodi, neožeto raztopimo na blagem ognju in hitro vmešamo v zmes kisle smetane. Mešanici kisle smetane in želatine dodamo ribje koščke in nadev postavimo za 2 uri v hladilnik.

3.

Medtem pripravimo lečo z vinaigretsko omako. Lečo podušimo na treh žlicah olja, dolijemo vodo, solimo in na blagem ognju kuhljamo 10 minut. Dodamo kis, preostalo olje in zdrobljene brinove jagode ter začinimo s soljo in poprom.

4.

Liste endivije na hitro blanširamo v slani vodi, oplaknemo z mrzlo vodo, razprostremo med kuhinjski krpi in osušimo. Debela listna rebra izrežemo.

5.

V manjšo zajemalko (50 ml) položimo list endivije tako, da robovi solatnega lista vsenaokrog visijo čez rob. Na list damo primerno količino ribjega nadeva, rahlo pritisnemo in čez nadev preganemo robove solatnega lista ter naredimo lepo kupolo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin za vseh 12 kupol. Endivijine kupole obložimo z lečo, jed poljubno okrasimo in ponudimo.

24