Rožnata marmorna torta
Prikupna marmorna torta z malinami in belo čokolado je kot nalašč za praznovanja, sladkodnedi pa si jo lahko spečete tudi na navaden dan.

Rožnata marmorna torta
Prikupna marmorna torta z malinami in belo čokolado je kot nalašč za praznovanja, sladkodnedi pa si jo lahko spečete tudi na navaden dan.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + ohlajanje
KOLIČINA: za 10–12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 225 g masla sobne temperature in še malo za model
- 225 g rjavega sladkorja
- 225 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 4 velika jajca
- 4 žlice malinove marmelade brez semen
- nekaj kapljic rožnatega jedilnega barvila (po želji)
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
čokoladna plast
- 200 g bele čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 1–2 žlici sladkorja v prahu za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dno dveh modelov za torte premera 18 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Moko pomešamo s pecilnim praškom. V veliki skledi z ročnim mešalnikom stepemo maslo, sladkor, moko in rahlo razžvrkljana jajca, da nastane masa brez grudic.
Maso razdelimo v dve skledi. V eno vtepemo polovico marmelade in po želji tudi jedilno barvilo, v drugo pa vaniljo.
V pripravljena modela izmenično z žlico nalagamo kepe obeh mas, nato skozi testo potegnemo z nabodalom, da obe barvi povežemo. Pri tem smo previdni – če pretiravamo, ne bomo imeli vzorca. Površino zgladimo s hrbtno stranjo žlice.
Podobni recepti

Marmorirana pita s temno in belo čokolado ter kardamomom

Marmorni kolač s češnjami

Malinov kolač z amaretti

Rezine z malinami in belo čokolado

Jagodna beljakova rulada
Pečemo 20 do 25 minut, da se biskvit zlato rjavo obarva, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se biskvita 10 minut ohlajata v modelih, nato ju zvrnemo ven.
Medtem pripravimo čokoladno plast. Nasekljano belo čokolado in smetano damo v ognjevarno skledico, ki jo postavimo nad kozico z rahlo vrelo vodo. Pazimo, da se skledica ne dotika vode. Mešamo, dokler se čokolada ne stopi v smetano in dobimo gladko, sijočo mešanico. Postavimo jo na stran, da se ohladi, medtem jo občasno premešamo.
En biskvit premažemo s preostalo marmelado in čokoladno mešanico, na vrh pa položimo drugi biskvit. Torto obilno posujemo s sladkorjem v prahu, jo narežemo in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.