Jabolčna ingverjeva soda
Sladka, rahlo gazirana pijača z okusom ingverja in jabolk se pozimi prileže kot vroč napitek, poleti pa kot hladna osvežitev.

Jabolčna ingverjeva soda
Sladka, rahlo gazirana pijača z okusom ingverja in jabolk se pozimi prileže kot vroč napitek, poleti pa kot hladna osvežitev.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2021
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- manjša korenina ingverja (približno 100 g)
- 60 g sladkorja
- 3 dl vode
- 7 dl jabolčnega ali drugega sadnega soka
ko postrežemo (po želji)
- limonov ali pomarančni sok
- lupinica bio limone in/ali pomaranče
- začimbe: cimet, muškatni orešek, nageljnove žbice ...
Priprava
V večji kozarec za vlaganje natočimo 3 dl vode in dodamo 20 g sladkorja. Premešamo, da se sladkor raztopi, in dodamo 20 g ingverja, ki smo ga olupili (ingverja iz ekološke pridelave ni treba lupiti) in narezali na kockice, rezinice ali paličice. Kozarec postavimo na temno in ga pokrijemo z gazo.
Naslednji dan dodamo 1 dl vode, 10 g sladkorja, 20 g narezanega ingverja in premešamo. Ta postopek ponavljamo vsak dan in po približno 5 dneh začne vsebina kozarca brbotati, kar pomeni, da je osnova za sodo pripravljena.
V litrsko steklenico nalijemo 7 dl jabolčnika in 3 dl osnove, ki smo jo precedili. Steklenico zapremo in shranimo na temno. Vsak dan narahlo odvijemo pokrov in preverimo, če je pijača že gazirala. Napitek običajno gazira in je pripravljen za uporabo po 2 do 4 dneh, na toplem procesi stečejo hitreje. Ingverjevi sodi lahko dodamo tudi nekaj limonovega ali pomarančnega soka, limonovo ali pomarančno lupinico ali začimbe.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.
Kako naprej?
Po petih dneh osnovo hranimo s sladkorjem vse redkeje, le na vsake 3 dni, ingver pa dodajamo le dvakrat tedensko. Na vsaka 2 tedna polovico tekočine in ingverja odstranimo ter ju nadomestimo s svežo vodo in ingverjem.
Osnovo lahko shranimo tudi v hladilnik in jo hranimo le z 10 g sladkorja na teden – tako upočasnimo procese. Dva dni pred ponovno uporabo jo vzamemo iz hladilnika, da se mikroorganizmi znova aktivirajo. Vedno ko odlijemo osnovo za pripravo sode, prilijemo enako količino sveže vode in jo nahranimo s sladkorjem.
Nasvet
Soda z okusom ingverja in jabolk nastane s kombinacijo mlečnokislinske fermentacije in alkoholnega vrenja, a je primerna tudi za najmlajše, saj alkohol vsebuje le v sledeh.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.