Žar kruhki

Ob slastnih dobrotah z žara ali iz prekajevalnika se poleg zelenjavnih prilog izjemno prileže dober kruh. Odlično se obnesejo ploščati kruhki po naslednjem receptu:
Sestavine:
- 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
- 1 vrečka kislega testa Fala
- 800 g bele moke
- 230 g vode
- 200 g mleka
- 50 g olja
- 1 jajce
- 2 mali žlički sladkorja
- 1,5 male žličke soli
Za premaz še:
- 1 dl oljčnega olja
- česen v prahu
- ½ male žličke soli
- Nasekljana zelišča: drobnjak, peteršilj, bazilika, rožmarin

Kvas in kislo testo Fala
V posodo odmerimo moko in ji primešamo kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Mešanici dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na 70 g ali 80 g težke koščke. Vsak košček malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati nekaj minut.
Zatem vsako kroglico čim bolj na tanko razvaljamo. Kruhke zložimo na razgreti žar ali ponev. Kruhke pustimo kakšno minuto na vročini, da se testo od vročine napihne, ga nato obrnemo in popečemo še na drugi strani. Pečene kruhke položimo v posodo, ga premažemo z oljčnim oljem, ki smo mu dodali nasekljana zelišča, česen v prahu in malce soli. Vse ostale kruhke dodajamo v isto posodo, jih premažemo in pokrijemo, da ostanejo topli.
Več idej na: kruhinpotica.com

Žar kruhki Fala
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.