Vegan za vsaj en dan
Stop! Nikar ne zmajujte z glavo in obračajte strani, potem ko ste prebrali naslov in sklenili, da ta tema pač ni za vas.
piše: Barbara Slivnik in Urška Petelin
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Januar 2024
Obljubimo, da ne bomo moralizirali o tem, kaj je prav in narobe, raje se bomo osredotočili na fine okuse in recepte za jedi, ki jih morda še niste poskusili. Tokrat veganske.
Meso in drugi živalski izdelki zasedajo posebno mesto v naši kulturi in tradiciji, pa vendar tudi nekoč niso bili na voljo vsak dan. Še več, večina si je konkretnejši kos mesa lahko privoščila le ob večjih praznikih. Je bila torej prehrana naših prednikov kdaj tudi veganska? Zagotovo, le da takrat še niso poznali izraza.
Spremembe so nujne
Danes o tej in oni krizi, ki bi se jo dalo omiliti z izbiro pretežno rastlinske prehrane, ne govorijo le vegani, temveč tudi strokovnjaki z najrazličnejših področij. Dejstvo je, da so spremembe nujne in da bi vsak od nas moral s svojega jedilnika večkrat izločiti izdelke živalskega izvora.
Kaj je veganuar
Morda je idealna priložnost za to prav veganuar, projekt, ki so ga pred desetletjem začeli izvajati v Veliki Britaniji, nato pa se je s podobnimi iniciativami naglo razširil po vsem svetu. S sledenjem prehranskim in okoljevarstvenim smernicam udeležence spodbuja, da s svojih jedilnikov v čim večji meri izključijo živalske izdelke. Poskusite, zakaj pa ne! Za začete postanite vegan za en dan. Še lažje bo z nasveti, triki in odličnimi recepti.
Preberite več o veganski prehrani
Z veganskimi jedmi lahko imenitno dopolnite in obogatite svoj jedilnik, tudi če ne postanete vegan. Preberite trike in nasvete, kako se lotiti posebnih jedi, ki jih sicer pripravljamo iz sestavin živalskega izvora, in kako pripraviti tipične veganske sestavine.
Veganska majoneza brez jajc – nasveti za pripravo
Tofu od A do Ž – da tofu ne bo to-fuj
Rastlinski napitki – kako dobro jih poznate?
Veganske sladice – s čim nadomestiti sestavine živalskega izvora
Veganski recepti
Vsi so zbrani v naši kategoriji ‘vegansko‘, tu pa smo jih zaradi lažjega iskanja še malo razdelili.
Veganski nadomestki
Predjedi in prigrizki
Glavne jedi
- veganski makaroni s ‘sirom’
- veganske palačinke s paradižnikom in šampinjoni
- zapečene testenine s tofujem
Veganske sladice
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.