Sestavine

omaka

  • 150 g nepraženih indijskih oreškov
  • 200 g korenja
  • 700 g krompirja
  • 4 stroki česna
  • 0,6 dl oljčnega olja in še malo po potrebi
  • 40 g kvasnih kosmičev
  • sok 1 limone
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlička kajenskega popra
  • sol in poper
  • 400 g testenin (makaroni, polžki ali podobne oblike)

posip

  • 0,3 dl oljčnega olja
  • 3 žlice drobtin panko

Priprava

1.

Večer prej indijske oreške prelijemo z vodo in jih pustimo, da se čez noč namakajo.

2.

Korenje in krompir olupimo ter narežemo na kocke, velike približno 1 cm. Česen olupimo in grobo nasekljamo.

3.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Korenje in krompir skupaj kuhamo v sopari 5 minut ali toliko časa, da sta popolnoma mehka. Preložimo ju v multipraktik. Indijske oreške odcedimo in dodamo krompirju ter korenju skupaj z 0,6 dl olja, nato zmeljemo, da so oreški dobro sesekljani. Dodamo vse preostale sestavine za omako, solimo in popramo po okusu ter spet zmeljemo, da nastane gladka mešanica. Če se zdi prečvrsta, dodamo malo vode ali oljčnega olja. Postavimo na stran.

4.

Testenine kuhamo v velikem loncu osoljene vode 1 minuto manj, kot je navedeno na embalaži, nato jih odcedimo in jim dodamo omako. Premešamo in vse skupaj preložimo v nepregorno posodo. Drobtine pomešamo s preostalim oljem ter malo soli in popra. Posujemo jih po testeninah in pečemo 20 do 25 minut, da se jed hrustljavo zapeče.

Nasvet

Jed bo še bolj bogata, če omaki po potrebi namesto vode dodamo malo rastlinskega napitka.

2