Sestavine

  • 2 žlici mletih lanenih semen
  • 200 g veganske temne čokolade
  • 1⁄2 žličke zrnc instantne kave
  • 80 g veganske margarine in še malo za model
  • 125 g moke
  • 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 70 g mletih mandljev
  • 50 g kakava v prahu
  • 1⁄4 žličke soli
  • 250 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Kvadraten model s stranicami dolžine 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Laneno seme zmešamo s 6 žlicami vode in pustimo stati vsaj 5 minut. Čokolado grobo nasekljamo.

2.

V kozico damo 120 g nasekljane čokolade, kavo, vegansko  margarino in 0,6 dl vode ter stopimo na nizki temperaturi. Pustimo, da se malo ohladi.

3.

V skledo damo moko, pecilni prašek, mandlje, kakav in sol ter zmešamo, da se znebimo grudic. V stopljeno čokolado vsujemo sladkor in z metlico mešamo toliko časa, da se ves stopi, mešanica pa je gladka in sijoča. Primešamo namočeno laneno seme, vaniljev izvleček in preostalo nasekljano čokolado, nato pa še mešanico z moko. Naložimo v pripravljeni model.

4.

Pečemo 35 do 40 minut, da so na zobotrebcu, ki ga zabodemo v sredino, vlažne drobtine, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se pecivo popolnoma ohladi v pekaču, nato ga narežemo na kocke. Shranimo jih v neprodušno zaprto posodo in pojemo v treh dneh.

1