Sestavine

  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 1 žlička javorovega sirupa

Priprava

1.

Ovsene kosmiče za vsaj pol ure namočimo v 5 dl vode. Nato jih skupaj z javorovim sirupom 30 sekund meljemo v zmogljivem mešalniku ali multipraktiku (če meljemo dlje, mešanica postane sluzasta).

2.

Mešanico precedimo skozi muslinasto tkanino ali gazo (to lahko naredimo dvakrat). Pire shranimo in ga vmešamo v zmešančke. Napitek pokusimo in po želji dodamo še malo sirupa. Če nam je ljubši redkejši, dodamo še več vode. Preden ga spijemo, ga pretresemo ali zmešamo.

Nasvet

Na podoben način pripravimo tudi druge rastlinske napitke.

 

Rižev napitek

600 g riža
4 žličke javorovega sirupa

V suhi ponvi rahlo popražimo riž, da se rumenkasto obarva. Nato ga čez noč namočimo v 8 dl vode. Naslednji dan ga dobro odcedimo in v zmogljivem električnem mešalniku ali multipraktiku zmeljemo s 5 dl vode in javorovim sirupom. Za nadaljevanje glej 2. točko pri ovsenem napitku.

 

Mandljev* napitek

250 g blanširanih mandljev
1 žlička javorovega sirupa

Mandlje čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan jih odcedimo in v zmogljivem mešalniku ali multipraktiku gladko zmeljemo s 5 dl vode ter javorovim sirupom. Za nadaljevanje glej 2. točko pri ovsenem napitku.

* Mandlje lahko zamenjamo tudi z drugimi oreški.

 

Sojin napitek

150 g zrn soje
1 žlička javorovega sirupa

Sojo prelijemo z litrom in pol vode in jo pustimo, da se namaka vsaj 12 ur, lahko tudi dlje. Naslednji dan jo kar v vodi pomanemo med prsti, da kožice odstopijo. Odstranimo jih, vodo odlijemo in sojo splaknemo. V zmogljivem mešalniku ali multipraktiku jo gladko zmeljemo s 5 dl vode. Mešanico prelijemo v kozico in jo segrejemo, nato pa jo pri rahlem vrenju kuhamo 10 minut in medtem ves čas mešamo. Pustimo, da se ohladi, nato vmešamo žličko javorovega sirupa. Za nadaljevanje glej 2. točko pri ovsenem napitku.

 

Kokosov napitek

250 g sveže nastrganega kokosa*
1 žlička javorovega sirupa

Nastrgani kokos prelijemo s 5 dl vrele vode in pustimo, da se mešanica nekoliko ohladi. Nato jo prelijemo v zmogljiv mešalnik ali multipraktik in gladko zmeljemo z javorovim sirupom. Za nadaljevanje glej 2. točko pri ovsenem napitku.

* Čeprav je za kokosov napitek najboljši sveže nastrgani kokos, lahko uporabimo tudi kupljen mleti kokos.

1