Rastlinski napitki
Veganske napitke si lahko pripravite tudi sami doma. Je zelo preprosto!
Rastlinski napitki
Veganske napitke si lahko pripravite tudi sami doma. Je zelo preprosto!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Januar 2024
ČAS PRIPRAVE: 15 min + namakanje vsaj pol ure
KOLIČINA: približno 5 dl
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g ovsenih kosmičev
- 1 žlička javorovega sirupa
Priprava
Ovsene kosmiče za vsaj pol ure namočimo v 5 dl vode. Nato jih skupaj z javorovim sirupom 30 sekund meljemo v zmogljivem mešalniku ali multipraktiku (če meljemo dlje, mešanica postane sluzasta).
Mešanico precedimo skozi muslinasto tkanino ali gazo (to lahko naredimo dvakrat). Pire shranimo in ga vmešamo v zmešančke. Napitek pokusimo in po želji dodamo še malo sirupa. Če nam je ljubši redkejši, dodamo še več vode. Preden ga spijemo, ga pretresemo ali zmešamo.
Nasvet
Na podoben način pripravimo tudi druge rastlinske napitke.
Rižev napitek
600 g riža
4 žličke javorovega sirupa
V suhi ponvi rahlo popražimo riž, da se rumenkasto obarva. Nato ga čez noč namočimo v 8 dl vode. Naslednji dan ga dobro odcedimo in v zmogljivem električnem mešalniku ali multipraktiku zmeljemo s 5 dl vode in javorovim sirupom. Za nadaljevanje glej 2. točko pri ovsenem napitku.
Mandljev* napitek
250 g blanširanih mandljev
1 žlička javorovega sirupa
Mandlje čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan jih odcedimo in v zmogljivem mešalniku ali multipraktiku gladko zmeljemo s 5 dl vode ter javorovim sirupom. Za nadaljevanje glej 2. točko pri ovsenem napitku.
* Mandlje lahko zamenjamo tudi z drugimi oreški.
Sojin napitek
150 g zrn soje
1 žlička javorovega sirupa
Sojo prelijemo z litrom in pol vode in jo pustimo, da se namaka vsaj 12 ur, lahko tudi dlje. Naslednji dan jo kar v vodi pomanemo med prsti, da kožice odstopijo. Odstranimo jih, vodo odlijemo in sojo splaknemo. V zmogljivem mešalniku ali multipraktiku jo gladko zmeljemo s 5 dl vode. Mešanico prelijemo v kozico in jo segrejemo, nato pa jo pri rahlem vrenju kuhamo 10 minut in medtem ves čas mešamo. Pustimo, da se ohladi, nato vmešamo žličko javorovega sirupa. Za nadaljevanje glej 2. točko pri ovsenem napitku.
Kokosov napitek
250 g sveže nastrganega kokosa*
1 žlička javorovega sirupa
Nastrgani kokos prelijemo s 5 dl vrele vode in pustimo, da se mešanica nekoliko ohladi. Nato jo prelijemo v zmogljiv mešalnik ali multipraktik in gladko zmeljemo z javorovim sirupom. Za nadaljevanje glej 2. točko pri ovsenem napitku.
* Čeprav je za kokosov napitek najboljši sveže nastrgani kokos, lahko uporabimo tudi kupljen mleti kokos.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.