Sestavine

  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 1 žlička grobe morske soli
  • 2 žlički kvasnih kosmičev
  • akvafaba (tekočina) iz 1 pločevinke
  • ščep mlete kurkume (po želji)
  • 225 g deviškega kokosovega olja
  • 2 žlici hladno stiskanega repičnega olja

Priprava

1.

V mešalnik damo kis, sol, kvasne kosmiče, akvafabo in po želji kurkumo. Zmeljemo, da se vse dobro premeša.

2.

Medtem ko je mešalnik vključen, počasi prilijemo stopljeno in ohlajeno kokosovo olje, nato pa še repično olje. Medtem ves čas mešamo toliko časa, da nastane gosta masa. Postrgamo jo v kvadratno posodico in pokrijemo. Čez noč postavimo v hladilnik, da se strdi. Pokrito vegansko maslo se v hladilniku obdrži 2 tedna.

Kvasni kosmiči

so neaktivna oblika kvasa. Imajo nežen okus po siru in so brez sestavin živalskega izvora. So priljubljen dodatek veganskim jedem, saj jim dodajo tisto čudovito slastno dimenzijo okusa (umami). Najdete jih na policah s posebno prehrano.

1