Sestavine

  • 450 g šalotke
  • 2 čebuli
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 300 g korenja
  • 200 g nedimljene slanine, narezane na kocke (ali mesnate slanine)
  • približno 2 kg očiščenega mesa poljskega zajca
  • 2 žlici moke
  • sol in poper
  • 25 g masla in še en košček
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 6 dl polnega rdečega vina
  • 4 dl piščančje jušne osnove
  • 2 lovorova lista
  • nekaj vejic timijana in še malo za okras
  • 300 g šampinjonov

Priprava

1.

Šalotko za 5 minut namočimo v vrelo vodo, nato jo odcedimo in olupimo – tako je veliko lažje odstraniti luščine. Medtem ko se šalotka namaka, narežemo preostalo zelenjavo: čebulo na lističe, stebelno zeleno na tanke rezinice, korenje na debele kolobarje. Segrejemo veliko, široko, težko nepregorno kozico, nato vanjo dodamo kocke slanine. Pražimo jih 5 minut, da iz njih izteče maščoba, nato dodamo zelenjavo in pražimo še 10 minut, da se zlato rjavo obarva in malo zmehča. Stresemo jo v skledo.

2.

Meso narežemo na manjše kose. Moko dobro solimo in popramo ter v njej povaljamo meso. Odvečno moko otresemo. V kozici segrejemo polovico masla in olja ter na maščobi 10 minut popekamo polovico mesa, da se po vseh straneh zlato rjavo obarva. Nato meso vzamemo iz kozice, dodamo dober pljusk vode, postrgamo dno in sokove prelijemo v vrč. Ponovimo z drugo polovico mesa, le da tokrat kozico deglaziramo z vinom in pustimo, da sokovi povrejo približno za tretjino.

3.

V vino vrnemo meso in zelenjavo, prilijemo jušno osnovo in sokove iz vrča, primešamo zelišča in nežno zavremo. Pokrijemo, tako da pustimo čisto majhno špranjo, skozi katero bo lahko uhajala para, in nežno kuhamo 1 1⁄2 do 2 uri oziroma toliko časa, da se meso loči od kosti. Če nam je ljubša gostejša omaka, lahko kuhano meso in zelenjavo vzamemo ven, omako pa še malo reduciramo. Nazadnje v ponvi segrejemo košček masla in na njem na visoki temperaturi popražimo gobe, ki jih začinimo s soljo, poprom in malo timijanovih lističev. Pražene gobe naložimo na enolončnico, posujemo s timijanom in postavimo na mizo.

Pravi trenutek

Vino mora prevreti, da iz njega izhlapijo alkohol in nekatere druge snovi, imeti pa mora tudi čas, da se poveže z drugimi sestavinami. Navadno ga dodamo med praženjem ali dušenjem.

Nasvet

Slaba vina svoje napake v jedi še poudarijo in jo pogosto celo uničijo, zato izbiramo kakovostna vina, ki bi si jih z veseljem natočili tudi v kozarec.

3