Sestavine

  • 1 velika telečja krača (pribl. 1,5 kg)
  • 1 šop stebelne zelene
  • 2 korenčka
  • 1 rdeča čebula
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • 2 dl belega vina
  • 1 pločevinka (400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
  • 1 žlička sesekljanih timijanovih lističev

gremolata

  • lupinica 1 bio limone
  • 1 sesekljan strok česna
  • 1 večji šopek peteršilja

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Stebelno zeleno narežemo na debele rezine, korenje na debele kolobarje, čebulo drobno sesekljamo. Kračo solimo in popramo. Segrejemo težko nepregorno kozico, dodamo kanec oljčnega olja in na njem popečemo kračo po vseh straneh. Vzamemo jo iz kozice.

2.

V isto kozico damo stebelno zeleno, korenje in čebulo ter na precej visoki temperaturi pražimo, da se zelenjava začne mehčati in se rahlo obarva. Dodamo vino, paradižnik in timijan, zavremo in v kozico vrnemo še kračo. Pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico za 2 in pol do 3 ure. Po eni uri kračo obrnemo.

3.

Za gremolato naribamo limonovo lupinico, olupimo in sesekljamo česen ter grobo sesekljamo peteršilj. Vse damo v skledico in zmešamo.

4.

Preden postrežemo, kračo prelijemo z omako in posujemo z gremolato.

2