Sestavine

  • 60 g sladkorja
  • 3 vrečke čaja earl grey
  • 2 vrečki čaja english breakfast
  • 1 goba simbiotične kulture bakterij in kvasovk (scoby) in 1 dl tekočine za kombučo (v kompletu z gobo)

Priprava

1.

V kozico damo sladkor, prilijemo 1 liter pravkar zavrele vode in mešamo, da se sladkor stopi. Dodamo čajne vrečke, namakajo naj se 5 minut. Nato jih odstranimo in pustimo, da se čaj popolnoma ohladi.

2.

Ohlajen čaj prelijemo v velik kozarec z gobo in tekočino za kombučo. Kozarec prekrijemo s papirnatimi brisačkami ali muslinom ter dobro zatesnimo z elastiko ali vrvico. Postavimo ga na hladno temno mesto za 1 do 2 tedna, pri čemer po 1 tednu napitek vsak dan pokusimo – biti mora živahen in kiselkast, a ne prekisel. Ko nam je všeč, odstranimo gobo in odvzamemo 1 dl tekočine za naslednjič. Kombučo popijemo v nekaj dneh, hranimo pa jo v hladilniku. Lahko jo tudi še drugič fermentiramo po enem od spodnjih receptov.

1