Sestavine

  • 1 žlica moke
  • 350 g listnatega testa
  • 2 jabolki
  • 8 datljev brez koščic
  • 25 g sladkorja
  • ½ žličke cimeta
  • 1 žlica limonovega soka
  • sol
  • moka za delovno površino
  • 1 razžvrkljano jajce za premaz
  • sladkorni preliv ali vaniljeva omaka (po želji)

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač postavimo v pečico. Delovno površino rahlo pomokamo in listnato testo razvaljamo v pravokotnik, velik 25 x 30 cm. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na drobne kocke. Drobno nasekljamo tudi datlje in jih zmešamo z jabolki, žlico moke, sladkorjem, cimetom, limonovim sokom in ščepcem soli.

2.

Z nadevom premažemo polovico testa tako, da pustimo 1 cm roba testa praznega. Robove premažemo z jajcem, nato pa prazno polovico testa preganemo čez nadevano. Robove dobro stisnemo. Po vrhu nekajkrat plitvo zarežemo z nožem in premažemo s preostalim jajcem.

3.

Zavitek damo za 10 minut v zamrzovalnik, da se malo učvrsti, nato ga previdno položimo na vroč pekač in pečemo 20 minut. Pečenega po želji prelijemo s sladkornim prelivom in postrežemo s sladoledom ali vaniljevo omako.

Nasvet

Datlje lahko zamenjano s sušenimi brusnicami, limonov sok pa s pomarančnim in lupino polovice limone.

35