Sestavine

  • 5 filejev zlatovčice
  • sol
  • 5 listov kodrolistnega ohrovta

gobova maslena omaka

  • 1⁄2 manjše šalotke
  • 1,2 dl belega vina
  • 0,5 dl belega vinskega kisa
  • 225 g gobovega masla
  • sol in poper

žličnik iz rjavih šampinjonov

  • 600 g rjavih šampinjonov
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 cele šalotke
  • 2 manjša stroka česna
  • 2 manjši vejici timijana
  • 1⁄2 žlice sojine omake

po želji, ko postrežemo

  • rezine svežih šampinjonov
  • 5 listov kodrolistnega ohrovta
  • postrvje ikre

Priprava

1.

Za gobovo masleno omako pol šalotke olupimo in narežemo na drobne kocke. V kozici zavremo vino, kis in šalotko ter reduciramo do goste sirupaste teksture. Tekočino precedimo v čisto kozico in na nizkem ognju postopoma vmešavamo gobovo maslo, da dobimo gosto emulzijo. Po potrebi solimo in popramo ter prihranimo na toplem.

2.

Fileje zlatovčice nasolimo in pustimo 30 minut stati na sobni temperaturi, nato jih speremo pod hladno vodo in osušimo (s tem iz filejev izperemo sluz rečnih rib in učvrstimo meso). Fileje lahko spečemo na žaru, v ponvi ali pa jih skuhamo na pari – zvijemo jih v prozorno kuhinjsko folijo in približno 5 minut kuhamo na pari.

3.

Za žličnik šampinjone očistimo in jih drobno sesekljamo. Šalotko in česen olupimo, drobno narežemo in prepražimo na oljčnem olju, nato dodamo sesekljane šampinjone, rahlo začinimo in pražimo toliko časa, da povre vsa voda, ki jo gobe spustijo. Na koncu dodamo timijan in sojino omako. Prihranimo na toplem.

4.

Na krožnik položimo file zlatovčice, ga oblijemo z omako in dodamo žličnik iz rjavih šampinjonov. Jed po želji okrasimo s tankimi lističi surovih šampinjonov, listi kuhanega kodrolistnega ohrovta in postrvjimi ikrami.

Gobova maslena omaka

Toliko omake sicer za to jed ne bomo potrebovali, uporabimo pa jo lahko vedno, ko postrežemo gobe, popražene v ponvi, ali jo na koncu kuhanja vmešamo v kakšno rižoto.

2