Zlatovčica z gobovo masleno omako in žličnikom iz rjavih šampinjonov
File zlatovčice v družbi gob je naravnost slasten!
Zlatovčica z gobovo masleno omako in žličnikom iz rjavih šampinjonov
File zlatovčice v družbi gob je naravnost slasten!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
KOLIČINA: za 5 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 5 filejev zlatovčice
- sol
- 5 listov kodrolistnega ohrovta
gobova maslena omaka
- 1⁄2 manjše šalotke
- 1,2 dl belega vina
- 0,5 dl belega vinskega kisa
- 225 g gobovega masla
- sol in poper
žličnik iz rjavih šampinjonov
- 600 g rjavih šampinjonov
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 cele šalotke
- 2 manjša stroka česna
- 2 manjši vejici timijana
- 1⁄2 žlice sojine omake
po želji, ko postrežemo
- rezine svežih šampinjonov
- 5 listov kodrolistnega ohrovta
- postrvje ikre
Priprava
Za gobovo masleno omako pol šalotke olupimo in narežemo na drobne kocke. V kozici zavremo vino, kis in šalotko ter reduciramo do goste sirupaste teksture. Tekočino precedimo v čisto kozico in na nizkem ognju postopoma vmešavamo gobovo maslo, da dobimo gosto emulzijo. Po potrebi solimo in popramo ter prihranimo na toplem.
Fileje zlatovčice nasolimo in pustimo 30 minut stati na sobni temperaturi, nato jih speremo pod hladno vodo in osušimo (s tem iz filejev izperemo sluz rečnih rib in učvrstimo meso). Fileje lahko spečemo na žaru, v ponvi ali pa jih skuhamo na pari – zvijemo jih v prozorno kuhinjsko folijo in približno 5 minut kuhamo na pari.
Za žličnik šampinjone očistimo in jih drobno sesekljamo. Šalotko in česen olupimo, drobno narežemo in prepražimo na oljčnem olju, nato dodamo sesekljane šampinjone, rahlo začinimo in pražimo toliko časa, da povre vsa voda, ki jo gobe spustijo. Na koncu dodamo timijan in sojino omako. Prihranimo na toplem.
Na krožnik položimo file zlatovčice, ga oblijemo z omako in dodamo žličnik iz rjavih šampinjonov. Jed po želji okrasimo s tankimi lističi surovih šampinjonov, listi kuhanega kodrolistnega ohrovta in postrvjimi ikrami.
Gobova maslena omaka
Toliko omake sicer za to jed ne bomo potrebovali, uporabimo pa jo lahko vedno, ko postrežemo gobe, popražene v ponvi, ali jo na koncu kuhanja vmešamo v kakšno rižoto.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.