Hruškova marmelada z vaniljo
Sladka domača marmelada - nič boljšega!
Hruškova marmelada z vaniljo
Sladka domača marmelada - nič boljšega!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 50 min
KOLIČINA: za 10–12 srednjih kozarčkov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 2 kg sočnih sladkih hrušk, npr. sorte konferans
- 750 g sočnih čvrstih jabolk, npr. sorte braeburn
- 3 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 dl limonovega soka (iz 8–9 limon)
- 1 kg sladkorja golden granulated (ali belega kristalnega sladkorja)
- 4 dl vode
Priprava
Najprej pripravimo kozarčke za vlaganje. Temeljito jih operemo z detergentom za posodo in vročo vodo. Nato jih splaknemo, odcedimo in postavimo v pečico, segreto na 50 °C, kjer naj počakajo na polnjenje.
Hruške in jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in narežemo na kocke, velike 1,5 cm. Vaniljo vmešamo v 1 dl limonovega soka.
V kozico z debelim dnom damo vodo, hruške in limonov sok z vaniljo. Pokrijemo in kuhamo pri nizki temperaturi 30 minut; medtem občasno premešamo. Dodamo jabolka, pokrijemo kozico in kuhamo še 10 minut. Primešamo sladkor in zvišamo temperaturo, da tekočina zavre. Odkrito kuhamo 30 minut in medtem večkrat premešamo, da se marmelada ne prime dna. Če ne želimo večjih koščkov sadja, jih nekoliko pretlačimo s tlačilko za krompir ali pa jih s paličnim mešalnikom povsem gladko zmiksamo. Prilijemo preostali limonov sok in kuhamo še 10 minut oziroma tako dolgo, da marmelada postane gosta (če imamo termometer, se bo to zgodilo pri 104 °C).
Kozarčke napolnimo in pazimo, da jih ne umažemo po robu, nato jih takoj dobro zapremo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.