Špinačna kremna juha
Špinača je zelenjava, ki jo lahko pripravimo na več načinov. Denimo za pripravo solat, lahko jo dušimo ali kuhamo, a ne preveč, saj bi s tem zmanjšali njeno hranilno vrednost.
Špinačna kremna juha
Špinača je zelenjava, ki jo lahko pripravimo na več načinov. Denimo za pripravo solat, lahko jo dušimo ali kuhamo, a ne preveč, saj bi s tem zmanjšali njeno hranilno vrednost.
Med najbolj priljubljene načine priprave pri nas štejemo omako iz sesekljane špinače, smetane in česna, ki se neverjetno lepo prileže h krompirjevemu pireju. In na vrh jajce na oko, ki se ob špinači in pireju odreže še bolje kot češnja na torti.
Špinača nedvomno sodi med živila, ki ugodno vplivajo na naše zdravje. A priporočljivo jo je vedno pripraviti z mlekom, da se škodljiva oksalna kislina iz špinače veže s kalcijem iz mleka v kalcijev oksalat, ki se izloči iz organizma.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 250 g sveže špinače
- 1 krompir
- Oljčno olje
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 dl mleka
- Sol in poper
- Popečeni kruhki in zelišča za postrežbo (po želji)
Priprava
Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Špinačo operemo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose.
V loncu segrejemo oljčno olje in na hitro prepražimo čebulo, da rahlo porumeni. Dodamo kose krompirja in česen ter pražimo kakšno minuto. Prilijemo jušno osnovo in na zmerni temperaturi kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko in vse skupaj zavremo.
Juhi dodamo špinačo, solimo in popramo ter na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Lonec odstavimo in zelenjavo zmiksamo s paličnim mešalnikom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.