Pečeno korenje s pestom iz korenčka in bazilike
Korenje je ena najstarejših gojenih vrtnin na svetu. Botaniki domnevajo, da izvira iz Irana, kjer so ga sprva gojili predvsem zaradi aromatičnega zelenja.
Pečeno korenje s pestom iz korenčka in bazilike
Korenje je ena najstarejših gojenih vrtnin na svetu. Botaniki domnevajo, da izvira iz Irana, kjer so ga sprva gojili predvsem zaradi aromatičnega zelenja.
Šele pozneje so ga začeli gojiti na način, da so zrasli vedno večjo koreni. Nekatere njegove bližnje sorodnike, kot sta denimo peteršilj in koriander, še danes gojijo zaradi zelenja. Korenje sprva ni bilo oranžno, temveč belo, vijoličasto ali rumeno. Oranžni korenček, ki je danes najbolj razširjen, so vzgojili Nizozemci in ga zanesljivo gojili od začetka 18. stoletja.
Danes je korenje nepogrešljiv del evropskih in drugih kuhinj, tudi slovenske. Nenazadnje brez njega ni goveje, kokošje ali zelenjavne juhe, uporabljamo pa ga še v celi vrsti drugih jedi. Pečeno ali na sopari kuhano korenje je imenitna priloga, odlična je celo korenčkova torta!
Sestavine
- 2 šopka manjšega korenčka s stebli
- sol
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 50 g naribanega parmezana
- 2 pesti sveže bazilike
- 1,5 dl oljčnega olja
- 300 g kuskusa
- 3 žlice sončničnih semen
Priprava
Korenček olupimo in razpolovimo, stebla pa prihranimo. Nato korenje razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in posolimo. Pokapamo ga z oljčnim oljem in pečemo v pečici na 170 °C približno 10 minut.
Za pesto izberemo za 3 pesti opranih korenčkova stebla. Dodamo jim olupljen česen, parmezan, baziliko, sol in dve žlici sončničnih semen. Prilijemo oljčno olje in s paličnim mešalnikom dobro zmešamo.
Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži.
Popečeno korenje damo na kuskus, prelijemo s pestom, potresemo s sončničnimi semeni in okrasimo s preostalimi stebli.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.