Sestavine

  • 1 velika čabata (lahko tudi 3 manjše čabate ali druge štručke)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 2 veliki pesti mlade špinače
  • 9 mariniranih artičok iz kozarca
  • 250 g pečenih paprik (lahko iz kozarca – v olju)
  • 9 rezin pršuta
  • velika pest bazilikinih listov
  • 1 krogla mocarele (125 g)
  • 1⁄2 rdeče čebule

Priprava

1.

Čabato po dolgem prerežemo na pol. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).

2.

Polovici čabate s skorjo navzdol položimo na velik plitev pekač in ju pokapamo z malo oljčnega olja. Za nekaj minut ju postavimo v pečico, da se rahlo obarvata in opečeta.

3.

V skledico damo oljčno olje, balzamični kis, drobno sesekljan česen in gorčico ter mešanico razžvrkljamo z vilicami.

4.

Opečen kruh vzamemo iz pečice in spodnjo polovico pokapamo s približno polovico preliva. Artičoke narežemo na četrtine, mocarelo pa na rezine. Čebulo narežemo na zelo tanke lističe.

5.

Na spodnjo polovico kruha v plasteh naložimo nadev: začnemo s špinačo, nato dodamo artičoke.

6.

Sledijo paprike, pršut, bazilika, mocarela in čebula. Nadev pokapamo s preostalim prelivom.

7.

Na vrh položimo zgornjo polovico kruha in sendvič dobro stisnemo, da se vse plasti sprimejo.

8.

Nato ga zavijemo v papir za peko in povežemo z vrvico.

9.

Sendvič zdaj obtežimo s težkim pekačem in utežmi ali pločevinkami fižola. Shranimo ga v hladilnik čez noč ali do takrat, ko nas zgrabi lakota. Sendvič narežemo in pojemo – je kot nalašč za piknik na izletu.

3