Polnozrnate tortilje z govedino
Tortilje so dober primer okusnega in vitalnega obroka, ki si ga doma lahko pripravimo tudi vnaprej – za v službo ali za na izlet.
Polnozrnate tortilje z govedino
Tortilje so dober primer okusnega in vitalnega obroka, ki si ga doma lahko pripravimo tudi vnaprej – za v službo ali za na izlet.
Posebno prikladne so, če želimo okusno kosilo pripraviti na hitro in s čim manj kuhanja. Potrebujemo le tortilje, ki so v trgovini na voljo že pečene, in malo domišljije za nadev. Pogosto zadostuje že malo popražene zelenjave (čebula, paprika …), rdeči fižol iz pločevinke, malo sira in kakšen list solate. Nadevano tortiljo preganemo in fino pogrejemo, da se sir stali …
Tortilje izvirajo iz Mehike, kjer so bile tisočletja glavna hrana staroselcev. Sprva so jih pripravljali iz koruzne moke, s prihodom Evropejcev in odkritjem pšenice pa so začeli pripravljati tudi pšenične. Danes so priljubljene po vsem svetu.
Sestavine
- 200 g govejih zrezkov
- sol in poper
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 2 žlici medu
- 20 ml jabolčnega kisa
- 1 žlička origana
- 1 žlička majarona
- 1 žlička timijana
- 1 bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča čebula
- 4 polnozrnate tortilje
- 80 g sira v slanici
- 4 večji listi zelene solate
Priprava
Meso narežemo na tanke rezine, solimo in popramo. Marinado pripravimo tako, da malce oljčnega olja zmešamo z zdrobljenim česnom, medom, kisom in zelišči ter temeljito premešamo. Meso položimo v marinado in ga pustimo počivati približno 60 minut.
Medtem očistimo in na koščke ali trakove narežemo bučke, papriko in čebulo.
Meso umaknemo iz marinade na krožnik, in z marinado natremo še zelenjavo. Zelenjavo nato položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jo približno 10 minut pečemo v pečici, segreti na 200 °C. Zelenjavo shranimo na toplo in v pečico damo še meso ter pečemo tako dolgo, da se meso zmehča in zapeče. Nato k mesu v pekač vrnemo zelenjavo in vse skupaj pečemo še 5 do 10 minut. Pekač damo iz pečice in počakamo, da se sestavine nekoliko ohladijo.
Medtem ko se pečica ohlaja, v njej segrejemo tortilje. Sir narežemo na kocke, zeleno solato pa natrgamo. Po tortiljah razporedimo meso in zelenjavo, dodamo sir in solato ter tesno zvijemo. Nato tortilje prerežemo na pol in postrežemo.
Nasvet
Govedina je izjemno bogata s hranilnimi snovmi, pomembnimi za naše telo.
Med je najboljši surov, primeren pa je tudi za peko, saj ima ustrezne kemične lastnosti.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.