Sestavine

  • 100 g rumenih paradižnikov
  • 1 kumara
  • 3 mlade čebulice
  • 1 čili jalapeño
  • 1 majhna zelena paprika
  • 2 stebli zelene
  • 1 strok česna
  • majhen šopek koriandra
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 5 dl hladne zelenjavne jušne osnove
  • 50 g mlade vodne kreše
  • 2 žlički grobo mlete morske soli
  • 6 rezin pršuta
  • 2 krogli burrate
  • sol in poper

Priprava

1.

Kumari odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Mlado čebulico sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga grobo narežemo. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na četrtine, zeleno grobo narežemo, česen olupimo.

2.

V skledo damo vse sestavine razen pršuta, burrate, nekaj lističev vodne kreše, soli in popra. Premešamo jih in jih v mešalniku ali multipraktiku v več zaporednih porcijah zmeljemo do gladkega. Nato mešanico precedimo in jo damo v hladilnik za vsaj 2 do 3 ure ali čez noč. Po želji solimo ali popramo.

3.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Plitev pravokoten pekač obložimo z aluminijasto folijo in po njej razporedimo pršut. Pečemo ga 8 do 10 minut oziroma dokler ni hrustljavo zapečen. Nato pustimo, da se ohladi.

4.

Tik preden postrežemo, burrato natrgamo na večje, pršut pa na manjše koščke. Hladen gaspačo vlijemo v 6 skledic in v vsako damo nekaj koščkov burrate. Potresemo s hrustljavim pršutom in lističi vodne kreše, ki smo jih prihranili. Nazadnje pokapamo z nekaj oljčnega olja in potresemo s soljo.

3